НОВИНИ

Імпорт сої українськими переробниками не буде масовим явищем – експерти

24.02.2021 17:45
soybeans-182295_1280

В Україні в даний час цілком достатньо запасів соєвих бобів для забезпечення потреб переробної галузі і закупівля олійної на зовнішньому ринку може бути лише разовими випадками. Таку думку АПК-Інформ висловили в асоціації «Укроліяпром».

«Зокрема, слід враховувати, що практично вся соя, що постачається провідними експортерами на світовий ринок, представлена ГМ сортами, які не дозволені для використання в Україні. Тому у потенційних імпортерів напевно виникнуть проблеми з її ввезенням і переробкою», – зазначили експерти.

Також в асоціації нагадали, що в даний час офіційна статистика оцінює запаси соєвих бобів в Україні на рівні 1,1 млн тонн, тоді як оцінка «Укроліяпром» даного показника становить 1,27-1,3 млн тонн.

Але навіть якщо оперувати офіційним показником, то наявних запасів олійної більш ніж достатньо для забезпечення внутрішніх потреб. При цьому варто враховувати і зниження попиту на соєвий шрот з боку комбікормової галузі через високу собівартість готового продукту, яка просто робить невигідним його виробництво.

Що стосується скорочення пропозиції сої на внутрішньому ринку, то в асоціації вважають, що аграрії не зможуть тривалий час стримувати продажі, оскільки вони в існуючих реаліях фактично залишаються єдиним для них джерелом поповнення обігових коштів для проведення польових робіт.

«Тому, можливо, що хтось із українських переробників і розглядає можливість закупівлі сої на зовнішніх ринках, але в реальності це навряд чи буде масовим явищем», – резюмували в асоціації.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: