НОВИНИ

Молдова втратила 90% врожаю кукурудзи

18.11.2022 13:19
Grains,Of,Ripe,Corn,On,Wooden,Background.fresh,Corn,On,Cobs

Цьогорічний врожай кукурудзи в Молдові був майже повністю втрачений, але це не загрожує продовольчій безпеці Республіки Молдова, повідомив виконавчий директор Асоціації «Agrocereale» Ігор Григор’єв. Про це повідомляє ipn.md, пише  agronews.ua.

Посуха, війна в Україні, яка спричинила стрімке зростання цін на добрива, а також порушення логістичних ланцюжків призвели до значного скорочення сільськогосподарського виробництва в Молдові.

«Якщо брати пшеницю та ячмінь, то в умовах посухи та подорожчання добрив врожайність знизилася на 30%, подекуди навіть на 50%. Урожай соняшнику зменшився на 30-40%. Найбільше постраждала кукурудза. Кукурудза була уражена на 80-90%. Є фермери, які кажуть, що 100% кукурудзяних полів втрачено. Середній показник по зерновим по республіці в порівнянні з минулим роком зменшився на 50%. Але хочу зазначити, що минулий рік був насиченим, з рекордним урожаєм в агрозерновому розділі», — сказав Ігор Григор’єв.

Оскільки галузь тваринництва в Республіці Молдова розвинена не дуже сильно, навіть низький урожай зернових є достатнім для забезпечення внутрішніх потреб країни, також каже Ігор Григор’єв.

«Минулого року у нас був урожай кукурудзи 3 мільйони тонн. А цього року було б близько 700-800 тисяч тонн кукурудзи. Це не сприяє продовольчій кризі на зерновій лінії. Але навіть це низьке виробництво покриває всі внутрішні потреби Республіки Молдова, як у кормовому, так і в харчовому сегментах. В умовах невеликого врожаю, з війною на порозі, з перевернутою логістичною ланцюгом нам вдається експортувати», — зазначив виконавчий директор Асоціації «Agrocereale».

Президент Асоціації каже, що експортна ціна на зернові дуже низька, і це сприяє зниженню закупівельної ціни і на внутрішньому ринку. Зараз Республіка Молдова експортує зернові культури до Румунії, Болгарії, Туреччини, Єгипту, Лівії, Італії, Іспанії, а також до інших країн.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: