ВАЖЛИВО

Між Україною та Євросоюзом може виникнути торговельний конфлікт

02.05.2021 08:09
agro5176.55657229142-696x522

Між Україною та Євросоюзом може виникнути торговельний конфлікт через ініційовану урядом тимчасову заборону експорту насіння соняшнику. Про це повідомляє Європейська правда, пише  agronews.ua.

Зауважується, що, зокрема, проєкт урядової постанови пропонує повністю заборонити експорт насіння соняшнику з 15 травня по 30 вересня 2021 року.

Зростання цін на олію соняшникову стало наслідком суттєвого зростання цін на насіння соняшнику, складова якого становить 85% від вартості виробництва олії… Внаслідок кліматичних особливостей вирощування соняшнику наявність сировини на переробних олійних підприємствах на початок маркетингового періоду (вересень 2020 року) становила лише 36,9% від наявного обсягу попереднього маркетингового періоду, а внутрішні закупівельні ціни тільки за два тижні вересня 2020 року зросли на 30%.

Цю проблему в уряді сподіваються вирішити, заборонивши експорт необробленої сировини, на яку зараз є високий попит за кордоном. Проте, даний крок може викликати й чергове загострення відносин з Брюсселем.

«Введена заборона – пряме порушення ст. 35 Угоди про асоціацію України та ЄС, в якій сторони взяли на себе зобов’язання утриматися від створення обмежень у двосторонній торгівлі», – зазначається в повідомленні.

Угода про асоціацію прямо забороняє введення заборон на експорт.

«Звичайно, є винятки – питання екології чи безпеки життя чи здоров’я громадян, проте це явно не той випадок, навіть попри те, що в уряді посилаються на “ковідний” закон», – заявила керівник практики міжнародної торгівлі юрфірми «Ілляшев та Партнери» Олена Омельченко.

Також повідомляється, що зараз невідомо, чи піде Євросоюз на загострення, особливо зважаючи на те, що обмежувальний захід буде введено менш ніж на чотири з половиною місяці.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: