АГРОРЕГІОНИ

Львівщина оголосила програму розвитку сільгоспкооперації для ветеранів війни

02.04.2024 16:21
2

У контексті глобалізації світових ринків продовольства кооперація стає ключовим фактором ефективності для дрібних аграріїв. Це підтверджує досвід розвинених країн, і міжнародні експерти вважають, що Україна в процесі євроінтеграції також зіткнеться з потребою об’єднання мікро, малих та середніх сільгоспвиробників. Про це повідомляє департамент агропромислового розвитку Львівської ОВА, пише agronews.ua.

Проте аграрії Львівщини наразі не поспішають до співпраці через відсутність належних знань про механізми створення та функціонування кооперативів, а також обмежену обізнаність селян щодо переваг спільної діяльності.

З метою створення успішного досвіду сільськогосподарської кооперації, у рамках Комплексної програми підтримки та розвитку сільського господарства на 2021–2025 роки планується надання з обласного бюджету фінансової підтримки кооперативам, які займаються ягідництвом.

Програма передбачає два напрями виділення підтримки: бюджетні кошти для майбутніх витрат на створення ягідних насаджень та відшкодування витрат на їх закладання. Право на отримання фінансової підтримки мають діючі та новостворені сільськогосподарські кооперативи, члени яких складають не менше 3 осіб – ветеранів/ветеранок та/або суб’єктів підприємництва, засновником яких є ветеран/ветеранка.

«Мета програми – допомогти воїнам у пройденні реабілітації та адаптації до мирного життя шляхом створення сільськогосподарських кооперативів. Пропонується започаткувати об’єднання у ягідному сегменті через стабільний попит на свіжу ягоду в середині країни та географічну близькість Львівщини до країн ЄС – одного з найбільших світових споживачів замороженої ягоди», – розповіла Тетяна Гетьман, директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації.

Також департамент агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації розробив “Алгоритм створення сільськогосподарських кооперативів” – покрокову інструкцію з детальним роз’ясненням всіх економічних та оперативних принципів взаємодії між членами кооперативу. Ознайомитись з Алгоритмом можна за посиланням: https://1ll.ink/Sbs0c



Перегляди: 36
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: