НОВИНИ

Кредитори розпочали процедуру банкрутства терміналу Olimpex Coupe

09.02.2023 17:21
225105

Кредитори Argentem Creek Partners (ACP) та Innovatus Capital Partners (Innovatus) ініціювали справу про банкрутство Olimpex Coupe International, дочірньої компанії GNT Group, яка управляє зерновим терміналом в Одесі. Про це повідомила пресслужба ACP, пише agronews.ua.

Зазначається, що рішення про звернення до суду із позовом про банкрутство наразі є єдиним способом для кредиторів зберегти активи від розмивання та непрозорих дій ексвласників Сергія Грози та Володимира Науменка, які без відома кредиторів утилізували майно у заставі — майже 400 тис. тонн зерна та насіння соняшнику, вартістю приблизно $130 млн.

Керуючий директор Innovatus Ана Фірмато зазначила, що компанія визнає стратегічну важливість виходу зерна з Одеського порту та залишає в силі свої зобов’язання інвестувати в Україну та підтримувати її економіку.

“‎Процедура банкрутства саме цієї організації є необхідним юридичним кроком для реструктуризації групи заради її прибутковості, прозорості, дотримання податкового законодавства та належного корпоративного управління”, — зазначила вона.

Регіональний топменеджер ACP Джон Паттон додав, що буде призначений арбітражний керуючий, якому буде доручено забезпечити відсутність збоїв у роботі термінала.

“Ця комплексна реорганізація є найкращим способом захисту робочих місць та операційної роботи терміналу, адже він відіграє важливу роль у Чорноморській зерновій ініціативі. Успіх зернового коридору має вирішальне значення для народу України та міжнародної продовольчої безпеки‎”, — резюмував Джон Паттон.

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року на потужностях зернового термінала “Олімпекс Купе Інтернешнл” в Одесі зберігалось зерно, яке було у заставі в Innovatus. В компанії вважають, що зерно нібито було розграбоване й продане. Загальну суму зерна та інших запасів Innovatus оцінюють в $25 млн.

Високий суд Англії 14 січня 2023 року видав наказ про арешт активів Сергія Грози та Володимира Науменка, власників компаній GNT Group і Olimpex Coupe International, яким належить зерновий термінал в Одесі, задовольнивши тим самим позов від кредиторів GNT Group – американських інвестиційних компаній Innovatus Capital Partners (Innovatus) і Argentem Creek Partners (ACP).

Розслідування, ініційоване кредиторами, довело, що GNT Group ліквідувала все зерно, передане в заставу Innovatus, без погодження із кредиторами.

Раніше співробітники Бюро економічної безпеки України спільно з СБУ провели 30 обшуків у адмінприміщеннях Державної митної служби України, Одеської митниці та митних постах “Чорноморськ-порт”, “Південний порт”, “Одеса-порт” ДМС та за місцем проживання службових осіб Держмитслужби. Обшуки проводилися у межах розслідування масштабної схеми з ухилення від сплати податку в особливо великих розмірах при експорті зерна. Детективи БЕБ встановили причетність до схемного експорту понад 370 приватних суб’єктів господарювання та працівників Держмитслужби.

Встановлено, що підприємці скуповували зернові у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів. Щоб “заплутати” торговельні ланцюги і уникнути сплати обов’язкових платежів до бюджету, комерсанти передавали продукцію з однієї “фірми-прокладки” до іншої. І тільки після цього збували зерно експортерам для продажу за кордон.. Зокрема підприємці, у період серпня-вересня 2022 року, вивезли понад 1 млн тонн зернових сумнівного походження через потужності зернових терміналів в Чорноморському, Південному та Одеському портах.

Загальні орієнтовні збитки за 2022 рік, за умови недекларування доходу від згаданих експортних операцій у вигляді несплати податків, аналітики БЕБ оцінюють в 5,2 млрд грн.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: