НОВИНИ

Контроль бур’янів без фітотоксичності для кукурудзи

26.05.2023 09:05
corn_06_20

Бур’янова рослинність – суттєва перешкода, що може стати на заваді отриманню високої врожайності кукурудзи: в різні роки ця проблема може спричинити втрати врожайності на рівні 53-76%. Тому сьогодні, коли посівна кампанія цієї культури в Україні майже завершена, фахівці компанії Ukravit рекомендують подбати про обрання надійного рішення проти злакових і дводольних видів бур’янів.

«Тривалий гербокритичний період, що триває понад 8 тижнів, робить молоді рослини кукурудзи вразливими перед більш потужними та розвиненими конкурентами у вигляді бур’янів, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Тому, окрім агротехнічних заходів, необхідно забезпечити в посівах надійний гербіцидний контроль. Оскільки через прохолодні погодні умови не всі аграрії мали змогу в нинішньому агросезоні застосувати ґрунтові препарати, а застосовані ґрунтові схеми в силу різних причин (рівень зволоження, якість обробітку ґрунту, кількість рослинних решток тощо) не всюди ефективно подіяли, до обрання страхових гербіцидів варто підійти дуже ретельно. Зокрема, необхідно звернути увагу на спектр контрольованих бур’янів, а також здатність препарату контролювати наступні хвилі сходів бур’янів. Таке рішення, по-перше, забезпечить кукурудзі максимально безконкурентне середовище для росту та розвитку, а по друге – убезпечить від подальшого «зазіхання» бур’янів на призначені культурі ресурси – простір, світло, вологу та елементи живлення».

Щоб кукурудза отримала все необхідне для реалізації закладеного в неї генетичного потенціалу високої продуктивності, Олександр рекомендує в якості страхового препарату обрати післясходовий гербіцид системної дії Міладар Дуо (мезотріон, 100 г/л + нікосульфурон, 45 г/л). Мезотріон блокує дію рослинних ферментів, які беруть участь у синтезі каротиноїдів, тому бур’яни припиняють фотосинтез, втрачають зелений колір і гинуть. А нікосульфурон припиняє поділ клітин шляхом блокування процесів, які відповідають за біосинтез основних амінокислот.

Міладар Дуо знищує широкий спектр однорічних дводольних і злакових видів бур’янів, у тому числі й стійких до гербіцидів групи 2,4-Д, сульфонілсечовин, триазинів та інші, і при цьому – не має фітотоксичності щодо культури. Крім того, він є рішенням № 1 для контролю злісного бур’яну – ваточника сирійського. А за рахунок мезотріону має здатність проявляти пролонговану ґрунтову активність і стримувати наступні хвилі сходів дводольних бур’янів.

Суттєвою перевагою препарату є широке «технологічне вікно» його застосування – від 3 до 10 листків кукурудзи, що дозволяє знищувати сегетальну рослинність навіть на пізніх фазах росту культури. За високого ступеня забур’яненості, засмічення посівів перерослими дводольними бур’янами та багаторічними видами фахівець рекомендує збільшити норму гербіциду до максимальної і додати до робочого розчину ПАР Тандем (0,15%).


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: