ВАЖЛИВО

Історія розвитку компанії «Органік Стандарт»

28.02.2024 12:05
Group 40281

Органік Стандарт” – перший український орган сертифікації, що надає послуги зі сертифікації органічного виробництва в Україні. Місія компанії спрямована на створення ефективної органічної екосистеми з інноваційними рішеннями та надійною репутацією.

Базовими цінностями компанії є співпраця, конфіденційність, об’єктивність, компетентність, надійність, відповідальність та ефективність.

Сертифікація «Органік Стандарт» означає відповідність продукції до вимог законодавства України та ЄС, а також, за необхідності: COR, Bio Suisse, KRAV, Naturland та інших стандартів, зокрема, ISCC EU, ISS EU plus.

«Органік Стандарт» надає виробникам органічних товарів такі послуги:

  • інспекцію і сертифікацію;
  • супровід і контроль експорту;
  • навчання та експертизу.

Компанія проводить сертифікацію всіх галузей виробництва, зокрема: рослинництва, виробництва насіння та садивного матеріалу, заготівлі дикоросів, тваринництва, птахівництва, бджільництва, виробництва харчових продуктів та кормів, виноробства, зберігання, транспортування тощо.

Історія розвитку «Органік Стандарт»

Орган сертифікації заснований в 2007 році, стабільно зростає та розвиває свою діяльність, включаючи зміцнення репутації та розширення переліку пропонованих послуг.

На самому початку “Органік Стандарт” здійснював сертифікацію в співробітництві з IMO Control (Швейцарія), в рамках якої відбулось навчання інспекторів та створення системи якості компанії.

У 2009 отримав міжнародну акредитацію ISO 17065 і право проводити сертифікацію як незалежний орган. У 2010-му  “Органік стандарт” був затверджений і внесений до переліку органів сертифікації за Регламентом ЄС №1235/2008. Надалі компанія вже самостійно здійснювала повний супровід експорту.

У 2022-му “Органік Стандарт” отримав право офіційно підтверджувати експорт в ЄС електронними сертифікатами за технологією e-Seal. Того ж року був включений до переліку акредитованих органів сертифікації для експорту у Великобританію. Значним успіхом у 2023 році було отримання акредитації від НААУ та публікація в офіційному Держреєстрі органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Від початку заснування “Органік Стандарт” розширював географію роботи. Станом на 2024 рік, крім України, компанія активно працює в Казахстані та Молдові.

Діяльність «Органік Стандарт» з підтримки виробників органічної продукції

В 2007 році “Органік Стандарт” створювався за допомогою Швейцарської Конфедерації, саме як національний український орган сертифікації, що буде надавати доступ до сертифікації органічного виробництва, зокрема для малих та середніх підприємств за доступними ринковими цінами та основними органічними стандартами, адже на той час на ринку були лише міжнародні органи і вартість сертифікації була досить значна і досяжна лише для великого бізнесу. З того часу органічний сектор України активно розвивається, а кількість операторів щороку лише збільшується, аж до початку широкомасштабної агресії проти України.

Компанія завжди проводить активну діяльність спрямовану на підтримку виробників органічної продукції. З цією метою створюються довідники і навчальні відео-курси щодо вимог органічного законодавства України та ЄС, проводяться навчання фахівцями компанії, публікується ринкова аналітика та інфографіка, рейтинги та статті про успішні бренди тощо.

Починаючи з 2008 року “Органік Стандарт” сприяв експорту продукції та виходу українських компаній на міжнародні ринки, зокрема був партнером програм сприяння імпорту до ЄС: SIPPO (Swiss Import Promotion Program, Швейцарія, в 2008-2013 рр) та IPD (Import Promotion Desk, Німеччина, з 2018 і по даний час), в рамках яких залучав українських органічних експортерів до даних програм. В 2014-2018 роках був учасником консорціуму по координуванню національного українського павільйону на найбільшій торговій виставці органічних продуктів – BIOFACH.

З початком широкомасштабної агресії проти України в 2022 році, “Органік Стандарт”, разом з іншими партнерами докладав зусиль, щоб зберегти органічний сектор України та залучити підтримку Операторам органічного ринку через різні інструменти та донорів. За цей час вдалося залучити понад 1 млн. євро прямої підтримки для Операторів ринку.

Сьогодні “Органік Стандарт” активно підтримує українських виробників та сприяє розвитку національної економіки. Зокрема, співпраця з USAID в рамках програми АГРО, має  забезпечити понад $35 млн. експортного виторгу та понад 75 тис. тонн експортованої продукції. Власники малих та середніх сільськогосподарських підприємств можуть зекономити до 90% вартості послуг сертифікації, лабораторних досліджень та контролю експортних відвантажень тощо.

Органічна продукція українського виробництва активно намагається виходити на експорт та розширювати ринки збуту. Про це свідчать результати участі на міжнародній виставці BIOFACH 2024 у Німеччині: відразу 38 українських компаній взяли участь як експоненти. Це найвищий показник за всю історію участі українських компаній на цій виставці. Важливо відмітити, що більшість компаній експонентів – це виробники перероблених та кінцевих продуктів. Відповідно поступово змінюється структура експорту: кожного року збільшується частка продуктів з доданою вартістю.

“Органік Стандарт” надає повний спектр сертифікаційних послуг, супроводжує і підтримує клієнтів на кожному етапі, сприяючи сталому розвитку ринку органічної продукції в Україні та за кордоном.



Перегляди: 283
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: