АГРОРЕГІОНИ

На Дніпропетровщині  прокуратура гальмує розслідування афери з азотними добривами

19.10.2022 14:07
udobrenie-134174

З початком широкомасштабних військових дій рф більшість громадян України мала надію, що серед правоохоронців не стане тих, хто служить не державі, а власним шкурним інтересам. На жаль, не справдилося. Корупція і система «даху» наскільки глибоко в’їлися в тіло правоохоронних органів, що навіть  вогняний загарбницький вал не зміг їх «випекти». Наступна історія про те, як у час найскладнішого випробування для Української нації певні слуги народу служать зовсім не йому. Про це повідомляє Фермер Придніпров’я, пише  agronews.ua.      

 Фермери Дніпропетровщини так  і не підживили озимі  карбамідом

Наприкінці зими 2022-го розпочався період підживлення озимих культур азотними добривами. Вранці 22 лютого в ТОВ «Фермерів та приватних землевласників», що діє на базі АФПЗ Дніпропетровської області, пролунав телефонний дзвінок.    

«Нам запропонували карбамід за прийнятною ціною, для весняного підживлення фермерами озимих, – розповідає комерційний директор ТОВ Василь Доценко. – Телефонував представник  ТОВ «Хімпромгруп» з міста Кам’янське.  Ми з ними вже мали торгові стосунки у попередні роки, нічого підозрілого не помічали. Продавці лише попередили, що це добриво буцімто не з кам’янського «Азоту», а із Узбекистану. І везе його корабель до Миколаєва, а директору потрібні негайно кошти, аби розрахуватися за нього. Тож 22 лютого ми уклали з ними Договір про поставку 110 тонн карбаміду, вартістю 2 970 тисяч гривень, і наступного дня перерахували кошти. Постачальник зобов’язався доставити нам товар, на умовах Міжнародних правил, до кінця лютого».       

З початком війни, наприкінці місяц постачальник повідомив нам, що корабель із карбамідом через військові дії зайшов у порт Бургас Болгарії, звідти вони перевезуть товар автомобілями. Ще через тиждень директор «Хімпромгруп» Сергій Островський запевнив, що їде в Болгарію, аби організувати доставку добрива.

Фермерів уже «піджимала» тепла березнева погода, спливав час для підживлення озимих. Та після відбуття в Болгарію С. Островський  несподівано зник і перестав виходити на зв’язок. Тоді ми й запідозрили недобре і звернулися до правоохоронців.                         

Війна все спише?

Кримінальна справа за ч. 3 ст. 190 «Шахрайство» ККУ була відкрита 26 березня Дніпровським районним відділом поліції Кам’янського.  Тоді ж один із менеджерів «Хімпромгруп» повідомив ТОВ фермерів Дніпропетровщини, що корабель із карбамідом мав прийти до… Маріуполя, а не Миколаєва.

Одразу виникли сумніви – та чи існувало те судно в природі? Більше того,  випливло, що фермери Дніпропетровщини зовсім не єдині постраждали від шахрайських дій кам’янських ділків. Далі пояснення директора ТОВ ТТК «ВЕСТ» (м. Дніпро) Віталія Васькевича:    

«ТОВ «Хімпромгруп» мало поставити нам за Договором рідкі азотні добрива КАС – 32 та КАС – 28, відповідно 359 і 23 тонни. На початку січня 2022-го перерахували «хімікам» суму вартості товару, 9 149 400 гривень, як передоплату. Та в лютому замість усієї партії отримали лише 98 тонн добрив, і все. Не отовареною залишилася сума 6 435 900 гривень. «Хімпромгруп» і нам розповідав казочку про «корабель з добривами в Миколаєві». Далі власник фірми, Сергій Островський, гайнув за кордон і… щез. Видно, він думає, що війна все спише, але так не буває. Ми подали заяви до Господарського суду Дніпропетровської області, тривають слухання, і до поліції, досудове розслідування ще не завершене».

Криміналу в діях хіміків правоохоронці… не бачать

У зверненні до начальника ГУ НП у Д. о. генерала поліції третього рангу Анатолія Щадила директор «ВЕСТУ» В. Васькевич зауважив, що засновники «Хімтрейду» Сергій Островський та Михайло Арустамян є засновниками цілого ряду інших підприємств. Зокрема ТОВ «Хімтрейдинг УА», ТОВ «Стандарт Хім», ФГ «Радісне поле». Тобто і ці підприємства можуть бути задіяні в ланцюгу злочинних дій.        

Та пізніше випливло, що поліцейські в цій «багатоходівці» кам’янських спритників з багатьма потерпілими геть не поспішають дошукуватися істини. Досудове розслідування у кримінальному провадженні за заявою ТОВ «Фермерів і приватних землевласників» майже не здійснюється.

Проведено декілька першочергових слідчих дій і все, досудове розслідування на цьому припинилося.                    

Слуги держави неправильно кваліфікують злочин        

За висновком правників Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровщини, проблема неналежного розслідування кримінального провадження в тому, що слідчий підрозділ та прокуратура розглядають факт неповернення коштів ТОВ «Фермерів та приватних землевласників» підприємством ТОВ «Хімпромгруп» за Договором № 34 від 22. 02. 2022 року, як цивільно-правові відносини, а не як злочин. Тобто, слідство ще толком нічого не перевірило, а висновок вже зроблений – ніякого шахрайства, то ж цивільно-правові відносини!    

Така позиція слідства є хибною, оскільки, відмежовуючи шахрайство від цивільно-правових деліктів, слід виходити з того, що отримання майна з умовою виконання якого-небудь зобов’язання може бути кваліфіковане як шахрайство, якщо встановлено, що винна особа вже в момент заволодіння цим майном мала на меті його привласнити, а зобов’язання – не виконувати.

Розмежування кримінального-карного злочину від цивільно-правової угоди слід проводити не по тому, як оформлені укладені між сторонами договори, а по тому, що стало результатом цієї договірної діяльності.

Якщо одна сторона, беручи на себе зобов’язання, не має ніяких реальних можливостей і бажання їх виконувати, мова йде про шахрайство (постанова Верховного Суду від 24.09.2020 р. у справі № 755/10138/16-к).                   

Що давно слід зробити правоохоронцям?        

Для того, щоб з’ясувати – це цивільно-правові відносини по Договору № 34 від 22.02.2022 року чи злочин, необхідно, за висновком правників Асоціації фермерів, у ході слідства одразу встановити певні обставини, а саме:

  • За більш ніж півроку (!) слідство так і не змогло встановити працівників ТОВ «Хімпромгруп» і допитати їх, у зв’язку з чим необхідно буде в податковому органі отримати (вилучити) інформацію щодо найманих працівників ТОВ «Хімпромгруп», оскільки податковий орган веде облік найманих осіб;
  • Крім того, в податковому органі за місцем реєстрації ТОВ «Хімпромгруп» є інформація щодо відкритих рахунків в банківських установах, а тому таку інформацію необхідно слідством отримати (вилучити) для подальшого вилучення в банківських установах  руху коштів  по таких рахунках. Отримавши рух коштів, можна буде  встановити  списання ТОВ «Хімпромгруп»  коштів у сумі 2 970 000 грн., отриманих від ТОВ «Фермерів та приватних землевласників» та контрагента чи контрагентів, які такі кошти отримали;
  • З метою встановлення контрагента чи контрагентів, на які ТОВ «Хімпромгруп» перераховував з 22. 02. 2022 року кошти, отримані від ТОВ «Фермерів та приватних землевласників», необхідно також  в податковому органі отримати (вилучити) податкову звітність ТОВ «Хімпромгруп» з податку на додану вартість (декларації та додатки до декларації, в тому числі додаток № 5) за лютий та березень 2022 року, оскільки відповідно до двох платіжних доручень ТОВ «Фермерів та приватних землевласників» на адресу ТОВ «Хімпромгруп» перерахувало також і ПДВ в сумі 383 333, 33 грн. та 111 666, 67 грн. відповідно.   
  • Отримавши такі відомості, слідство встановить, яким чином списувалися кошти, отримані від ТОВ «Фермерів та приватних землевласників», на чиї картки чи конкретних контрагентів. Якщо кошти списувалися на певні картки, то можна встановити власників таких карток, а якщо списувалися на контрагента чи контрагентів, то буде реальна можливість слідчим шляхом  перевірити контрагентів – могли вони, чи ні, поставити ТОВ «Хімпромгруп» мінеральні добрива?      

Здійснивши такі першочергові слідчі дії,  можна буде однозначно отримати певні відомості на підтвердження вчиненого злочину, або його спростування.   

 Прокуратура гальмує розслідування мегаафери хіміків     

Як видно, рухатися за вказаним алгоритмом дій слідчим нескладно. Та й мегаафера хіміків не має якихось таємниць  для розслідування, все прозоро. Проте досі, за 6 з половиною місяців, розслідування фактично незрушно стоїть на місці! Пояснює комерційний директор ТОВ «Фермерів і приватних землевласників» Василь Доценко:      

«Станом на сьогодні, 14 жовтня, добрива не поставлені, кошти не повернуті, керівництво ТОВ «Хімпромгруп» на зав’язок не виходить. За аналогічною з нами «схемою» постраждали більше п’яти компаній, з Дніпра, Павлограду. Під час досудового розслідування нами  20 липня заявлене клопотання про проведення слідчих дій, після виконання яких можна було б зрозуміти подальший хід розслідування і притягнення винної особи до кримінальної відповідальності. Але нічого не зроблено. Тільки після подачі до Бабушкінського районного суду м. Дніпро скарг на бездіяльність слідчого ним одразу ж були надані відповіді № 43/2-Г-51 та № 43/2-Г-50 за цим клопотанням. У відповідях слідчого зазначено, що клопотання будуть задоволені у найкоротший термін. Та усно слідчий повідомив, що справу витребували до слідчого підрозділу ГУНП в Дніпропетровській області, так вирішила обласна прокуратура. А як тільки справа повернеться, одразу ж продовжиться її досудове розслідування. Тобто вже більше двох місяців справа «зависла» у повітрі. А «Хімпромгруп» спокійнісінько проводить діяльність, лише від імені інших організацій, у яких ті ж самі засновники».          

Ось так матеріали кримінального провадження за заявою ТОВ фермерів Дніпропетровщини  тривалий час перебувають в обласному слідчому підрозділі. Досудове розслідування не здійснюється, але при цьому, начебто всі клопотання потерпілої сторони чи то виконані, чи будуть виконані.                   

 Хіба винні аграрії, що прокуратура не діє?      

А фермери Січеславщини так і не діждалися карбаміду для підживлення озимини, хоча кошти сумлінно сплатили. Безперечно, не отримана ними вагома добавка урожаю буде подана – в позовній заяві  до «хіміків» – як стягнення упущеної вигоди. Та після тривалого прокурорського «гальма» кримінальну справу слід якнайскоріше зрушити з місця, переконаний голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський:    

«Що робити фермерам, коли правоохоронні органи не можуть, або не бажають захищати агрогосподарства? Розумію, зараз усім важко, але, за достовірними даними, усе керівництво ТОВ «Хімпромгруп» з початку війни перебуває за кордоном, тобто спокійно собі там поживає за наш рахунок! А пограбовані ними підприємства аграрного сектору ведуть свій фронт за врожай, направлений на те, щоб не було голоду в Україні і світі. Зараз наша держава потерпає від російської збройної агресії, страждає мирне населення. А аграрії страждають удвічі – ще й від своїх земляків-шахраїв, яких покривають люди із зірками держави на погонах! Доки це триватиме? Цей злочинний «тандем» безкарно привласнює кошти агробізнесу, тим самим ставить під удар виробництво та реалізацію сільгосппродукції, в вона є запорукою продовольчої безпеки України у час війни! Саме під цим кутом зору слід діяти правоохоронцям у цій мародерській, за явними ознаками, справі. Ми вже звернулися в Мінагрополітики та до Генпрокуратури. Розслідування кримінального провадження № 12022041030000375, порушене за ч. 3 ст. 190 «Шахрайство» КК України, пообіцяли взяти на особливий контроль. Дійте швидше, шановні, вже й нова сівба завершується, а ви злочини під час попередньої ще не розслідували!»,




Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: