ВАЖЛИВО

Гайворонський озвучив владі проблеми аграріїв в контексті Дніпропетровщини

22.08.2020 14:34
Дядя Толя

У Києві в рамках виставки «АГРО-2020» відбувся Другий Всеукраїнський фермерський форум, присвячений темі: «Актуальні проблеми розвитку фермерства України: нормативно-правове регулювання» у форматі дебатної панелі, організований ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів». Анатолій Гайворонський, заступник голови ГС” Всеукраїнський Конгрес фермерів”, голова Асоціації фермерів та землевласників Дніпропетровської області озвучив представникам влади проблеми аграріїв України в контексті Дніпропетровщини. Про це повідомляє agronews.ua

«Ми збирали фермерів по Дніпропетровській області і визначили проблеми, які турбують нас, як товаровиробників», – наголосив Гайворонський.

Перша проблема – заблоковані податкові накладні у понад 40 фермерських господарств

«Чому аграрії повинні не отримувати своїх 20 % прибутків? І треба врахувати, що це малі фермери, від 30 до 500 га землі. Такого раніше не було. То ж чому це зараз появилося? Мало того, що у фермера і так нема обігових коштів, то він ще й 20 % не отримує. То навіщо фермеру кредити? Це не правильно, потрібно щось робити у цьому напрямку. Якщо ми хочемо боротися з детінізацією то є інші методи боротьби. Якщо ви не знаєте як, спитайте в нас ми вам розповімо як це робиться», – зазначив він.

Друга проблема – це ПДВ і відсотки по кредитах

“Поверніть середньому і малому бізнесу спецрежим ПДВ. Оскільки всі великі виробники заключають експортні контракти, в них пільга по ПДВ, і їм ще держава доплачує. То чому ж середній і малий бізнес повинен платити ПДВ?”, – підкреслив Гайворонський.

Також він пояснив, що спецрежим ПДВ і нормальні відсотки по кредиту ( 1%, 2% чи 3%) – допоможуть фермерам розвиватися. Таким чином аграрії матимуть можливість закупляти техніку, мати обігові кошти.

https://www.facebook.com/farmer.dp.ua/videos/781477976014260/

«Не заважайте малим фермерам робити! Зараз і так мало людей, які хочуть працювати у сільському господарстві, а їм ще й бажання відбивають. Це моє прохання до представників влади», – зазначив він.

Третє проблема – це переїзд негабаритного транспорту

«Навіть, якщо влада прийняла закон про негабарит  – не більше 3,8 метрів, то поліцейські зупиняють техніку в якої 3м чи 2,8 м  та все одно штрафують. Це все відбирає час: півгодини нам розказують, що ми не праві, а потім ми йдемо у суди відбиваєм штрафи і витрачаємо ще більше часу. Шановні представники влади доведіть до відома поліцію, якщо їде транспорт по сільській дорозі 3.8 метра, щоб не зупиняли. Також є ще інша проблема – культиватор розміри якого 4,2 м і дороги не дозволяють це робити», – прокоментував він.

Анатолій Гайворонський розповів, що він виходець із Радянського Союзу і займається сільським господарством ще з тих часів. Якби у період СРСР міліціонер, ДАІшник зупинив би трактора або комбайна під час посівної кампанії чи збору врожаю, то звільнили б начальника райвідділу, як мінімум.

«Чому зараз поліцейські роблять все, що хочуть? Ми підтримуємо владу, бачимо, що вона працює, але все потрібно доводити до логічного завершення і тоді буде порядок. Тому що, верхи щось роблять, а на низах нічого ж не міняється», – підкреслив він.

Серед представників влади на Другому Всеукраїнському фермерському форумі був присутній Мар’ян Заблоцький, голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Він відповів на питання Анатолія Гайворонського.

«Щодо податкових накладних – я  домовився про зустріч з Любченком. Дайте мені список підприємств і податкових накладних. Я думаю ні для кого не є секретом, що це просто корупційна схема, власне, за це і був звільнений Сергій Верланов. Ігор Уманський розповідав, що вони будували схеми, які блокують ваші податкові накладні, а потім 1% або 1,5% від суми операції і за ці гроші вас розблокують. Ми ще не всіх таких людей вигнали, на жаль, але в ручному режимі поправимо тих кого зможемо», – відповів Заблоцький.

Щодо спецрежиму ПДВ, Мар’ян Заблоцький, зазначив, що МВФ впирається і не хоче.

«Я з ними нічого не зроблю. І вони інакше кредит не дадуть», – наголосив представник влади.

По габаритному транспорту Мар’ян Заблоцький повністю згоден з  Анатолієм Гайворонським.

«З нами співпрацює Антон  Геращенко заступник Міністра внутрішніх справ України. Ми разом з  Іваном Слободяником до нього підемо і на рівні роз’яснень чи наказу МВС вирішимо це питання», – прокоментував він.

На Другому Всеукраїнському фермерському форумі Анатолій Гайворонський озвучив також проблему рейдерства і звернувся за допомогою до представників влади.

«Під час форуму мій колега- фермер розповів про рейдерство. Я це особисто пережив і займаюся більше 4 років цією проблемо. За цей період жодний рейдер не покараний», – підкреслив Гайворонський.

Заступник голови Всеукраїнського Конгресу фермерів, голова Асоціації фермерів та землевласників Дніпропетровської області наголосив, що поки рейдери не будуть покарані і не сидітимуть у тюрмі, поки влада не змінить кримінальний кодекс – порядку не буде.

«Назвіть хоч одного рейдера, хто сів у тюрму – жоден! Які б влада закони не створювала, все одно рейдерство буде продовжуватися. Тому Ви, Мар’ян Заблоцький, як представник Верховної Ради України, можете виступити ініціатором і прийняти такий закон, який би притягував рейдерів до відповідальності», – зазначив він.

Також Анатолій Гайворонський звернувся до фермерів, які страждають через рейдерство.

«Шановні колеги, рейдерство відбувається тільки тоді, коли є підтримка влади. Я це кажу із власного досвіду по Дніпропетровській області. Якщо не працює поліція, то потрібно об’єднуватися фермерам, створювати загони самооборони, долучатися до ГС «Всеукраїнський Конгрес Фермерів». Адже, поки ми – фермери не навчимося самостійно захищатися, нас будуть мучити і відбирати набуте», – підсумував Гайворонський.

Нагадаємо, українські фермери створюють збройні загони самооборони від рейдерства. Фермерська самооборона є громадською контролюючою силою від рейдерських захоплень, неправочинних дій та для самозахисту аграріїв


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: