НОВИНИ

Гетманцев заявив, що знає, як вирішити проблеми з торгівлею контрафактними цигарками

12.03.2024 14:17
8

Один з ключових напрямів збільшення бюджетних надходжень – упорядкування імпорту, виробництва і торгівлі підакцизними товарами. Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, agronews.ua.

Говорячи про джерела додаткових надходжень до державного бюджету, він нагадав, що через різноманітні порушення на ринках підакцизної продукції країна щороку втрачає десятки, а то й сотні мільярдів гривень.

«У нас є «перемоги» над схемами на ринках палива, спиртного, але ще маємо над чим працювати в сегменті тютюнових виробів. І правоохоронні органи повинні жорстко сконцентруватися на цьому напрямі. Тут вони, вочевидь, недопрацьовують», – констатував парламентарій.

За його словами, в Україні масово торгують контрафактними цигарками – без акцизних марок і використання РРО. Більше того, мережа реалізації підакцизних товарів взагалі не має роздрібних ліцензій. Тобто Податкова їх «не бачить», юридично вони для неї не існують. А отже, навіть перевірити роботу таких суб’єктів можуть тільки правоохоронні органи: БЕБ і Національна поліція.

«Це питання корупції на низовій ланці правоохоронних органів, представники яких заплющують на такий «бізнес» очі. У мене один простий рецепт розв’язання проблеми: якщо на території, за яку відповідає керівник регіонального підрозділу, відбувається така торгівля, то він або зупиняє порушення, або йде у відставку. Коли керівництво МВС, Нацполу поставить питання саме таким чином, його дуже швидко вирішать. Бо якщо ти професіонал і заплющуєш очі на очевидні правопорушення, то ти державі не потрібен. Якщо ж ти не професіонал і просто їх фізично не помічаєш, то ти також державі не потрібний», – вважає Гетманцев.

Також він позитивно оцінив законодавчі ініціативи про впорядкування обліку тютюнової сировини, нагадавши, що одним зі способів ухилення від оподаткування вітчизняних виробників тютюнової продукції дотепер було списування до 40% сировини, яка нібито втрачалася у процесі ферментації. Насправді ж цей тютюн ішов на виготовлення необлікованої продукції. Тепер відповідну норму знижують до 5%.

Разом з іншими кроками, а також із перезавантаженням Митниці, це, за словами народного депутата, додатково приноситиме до бюджету десятки чи й сотні мільярдів гривень.

«Перезавантаження Митниці, доведення до кінця реформи надасть величезний ресурс для державного бюджету. Ми говоримо принаймні про 100-120 мільярдів гривень на рік», – уточнив Гетманцев.

Це значно перевищує 44 мільярди гривень, які планується додатково залучити до цьогорічного бюджету завдяки ініційованим Міністерством фінансів змінам до законодавства.



Перегляди: 74
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: