НОВИНИ

Франко-польські обмеження українського імпорту можуть продовжити війну

27.03.2024 09:10
4

Міністр аграрної політики та продовольства України переконаний, що Україна не винна у тому, що високі врожаї в США та Латинській Америці призвели до падіння цін на зернові. Про це повідомляє Дзеркало тижня, пише agronews.ua.

Франко-польський крок щодо розширення обмежень на імпорт українських продуктів харчування до ЄС ризикує продовжити війну Росії в Україні, вважає міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський. Він заявив Financial Times, що додаткові обмеження, які є предметом запеклих дебатів всередині блоку і покликані заспокоїти розгніваних фермерів, завдадуть удару по доходах України й “збільшать шанси на те, що війна затягнеться”.

“Варшава і Париж докладають зусиль, щоб посилити попередню угоду, укладену минулого тижня, яка накладає обмеження на багато видів українського імпорту в обмін на продовження безмитного режиму, прийнятого після повномасштабного вторгнення Москви у 2022 році”, — пише Financial Times.

Фермери в Польщі заблокували кордон з Україною, тоді як у Франції антиукраїнські настрої також зростають, посилюючи тиск на президента Франції Еммануеля Макрона, який вимагає збільшення обмежень. Посли всіх 27 країн ЄС зустрінуться завтра 27 березня, щоб остаточно укласти угоду про імпорт сільськогосподарської продукції з Україною.

Попередня угода, підписана минулого тижня, вже передбачала скорочення імпорту на суму понад 400 мільйонів євро протягом наступного року, якщо Київ не зможе знайти альтернативні ринки збуту. Франко-польська пропозиція зменшить цю суму ще на 800 мільйонів євро.

“Дипломати кажуть, що вирішальний голос буде в руках італійського уряду, оскільки позитивне рішення вимагатиме підтримки більшості країн-членів ЄС, розрахованої відповідно до чисельності їхнього населення. Якщо Рим підтримає Варшаву і Париж, інші країни-члени ЄС будуть змушені погодитися на більші скорочення, щоб запобігти втраті безмитного доступу до ЄС у червні”, — зазначає видання.

Сольський сказав, що Україна не винна у тому, що високі врожаї в США та Латинській Америці призвели до падіння цін на зернові. Він також додав, що збільшення протекціонізму та субсидій не є рішенням для європейських фермерів, оскільки вони повинні стати більш ефективними, щоб конкурувати на світових ринках. 

“80% проблем, які зазвичай пов’язують з українським експортом, не існують. Вони вигадані”, — вважає міністр аграрної політики та продовольства України.



Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: