ВАЖЛИВО

Фітофтора на овочевих культурах: як захистити врожаї

24.02.2023 10:07
Фітофтора_2

Фітофтороз (фітофтора) – небезпечне та садових культур, причиною виникнення якого є грибкові мікроорганізми. Збудник фітофторозу може жити в насінні, в ґрунті, куди проникає через садовий інвентар, рослинні рештки тощо. Фітофтороз розвивається надзвичайно швидко, уражуючи всі органи рослини: листки, стебла, плоди. Це захворювання здатне знищити всі рослини в теплиці за лічені години, а на відкритому повітрі – за кілька днів.

Багато хто вважає, що фітофтороз – це хвороба пасльонових культур: томатів, картоплі, баклажанів. Однак ця хвороба зустрічається на великій кількості інших культур: перець, огірки, садова суниця, полуниця, цитрусові тощо.

Сприятливими умовами для масового поширення фітофторозу є тривала дощова погода за температури повітря 18–20°С, тумани та роси. Грибок полюбляє затінені та вологі посіви, тому важливо не загущувати їх.

Найкращим методом боротьби з фітофторозом є профілактика. Важливо проводити профілактичні обприскування, не чекаючи появи хвороби. Адже навіть якщо на вашій ділянці фітофтороз відсутній, ви ніколи не можете бути впевнені щодо сусідніх ділянок.

Для уникнення фітофторозу важливо дотримуватись сівозміни та прибирати всі рослинні залишки з ділянок.

Фітофтора на помідорах

Фітофтороз – одна з найбільш розповсюджених хвороб томатів, яка при несвоєчасному реагуванні, здатна знищити весь врожай за лічені години. Ознаками фітофторозу є утворення на листках та стеблах коричневих плям, та білого павутиноподібного нальоту на їх нижній частині. На плодах з’являються коричнево-бурі розпливчасті плями, які у вологу погоду по краях вкриваються світло-сірим нальотом. Часто це захворювання називають «бура гниль».

При появі перших ознак захворювання на листях, можна видалити уражені рослини та обробити ділянку фунгіцидами, або препаратами, що мають у складі мідь. Якщо хворобою уражена більшість рослин, боротися з фітофторозом вже запізно. Варто позбутися таких рослин, не залишаючи рештки на ділянці.

Щоб уникнути цього захворювання, варто звернути увагу на насіння помідорів (сорти та гібриди), що мають відносну стійкість до фітофторозу, хоча повного захисту це й не гарантує. Кращу стійкість до хвороби демонструють ранні сорти та гібриди зі строком дозрівання 90-95 днів. Також високорослі сорти хворіють менше, ніж низькорослі.  

Фітофтора на огірках

Першими ознаками появи хвороби на огірках є поява темних плям на листях, які з нижнього боку вкриваються білим нальотом. На наступній стадії відбувається скручування листя та почорніння пагонів. Частіше ця хвороба зустрічається на огірках у теплицях, але й у відкритому грунті вона трапляється нерідко.

Лікування також може бути ефективним лише на початкових стадіях хвороби, в іншому випадку уражені рослини необхідно видаляти та знищувати, щоб не допустити подальшого розповсюдження.

Фітофтора на картоплі

Фітофтороз надзвичайно шкодочинний для картоплі. Втрати врожаю через цю хворобу можуть сягати 70%. Розпізнати фітофтороз картоплі можна за розпливчастими бурими плямами, що з’являються на верхніх ярусах листя, а потім і на стеблах. В подальшому уражене листя чорніє та сохне. Білуватий наліт на нижній частині листя зазвичай видно лише у вологу погоду. Плоди уражених кущів мають бурі плями. Фітофтороз полюбляє лужні грунти, тому треба бути дуже обережним при внесенні вапна на ділянках.

Щоб запобігати розповсюдженню хвороби, необхідно дотримуватись сівозміни, в якій дуже добре допомагає посів рослин-сидератів, що пригнічують розповсюдження спор хвороби (люпин, овес, гірчиця тощо).

Засоби від фітофтори

Найкращі результати у боротьбі з фітофторозом дають профілактичні заходи. Вони включають: сівозміну, вибір сортів та гібридів толерантних до хвороби, прорідження загущених посівів, дотримання дозування при внесенні вапна, знищення уражених рослин, профілактичні обробки препаратами.

Хороші результати для боротьби з хворобою демонструють препарати міді, наприклад, бордоська суміш. При перших ознаках захворювання необхідно якнайшвидше застосовувати фунгіциди: Ридоміл Голд, Баджо Форте, Скор, Танос, Акробат МЦ, Арева Голд, Кустодія, Ревус, та ін.

Народні засоби боротьби з фітофторою

Багато хто уникає внесення хімічних препаратів на своїх ділянках та застосовує народні методи боротьби з хворобою. На нашу думку, ці методи можуть бути застосовані лише у якості профілактичних заходів. Але рішення, звичайно ж, завжди залишається з вами.

Серед найвідоміших народних методів:

  • розчин дріжджів (100 г дріжджів на 10 л теплої води);
  • настій часнику (50 г подрібненого часнику настоюють 2 доби в 1 л води, далі розводять в 10 л води);
  • розчин йоду (10 мл на 10 л води);
  • деревна зола.

Народних методів насправді існує дуже багато, але треба пам’ятати кілька моментів:

  • дріжджові розчини полюбляють різноманітні гриби, тому після їх застосування може знадобитись додаткова фунгіцидна обробка;
  • пари йоду отруйні, працюючи з ним, треба бути дуже обережним, особливо в теплицях;
  • деревна зола підлужнює грунт, а фітофтороз це дуже полюбляє.

Якщо ви вже виявили ознаки хвороби на рослинах, народні методи навряд чи допоможуть подолати фітофтороз. Тому завжди варто мати необхідні фунгіциди, які, за дотримання норм та регламенту внесення, не несуть жодної шкоди. 



Перегляди: 53
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: