НОВИНИ

Фермери ще однієї країни протестують проти українського зерна

19.03.2023 19:21
протест-750x430

Виробники зерна з Болгарії в понеділок оголосили про початок безстрокового протесту у зв’язку з безмитним імпортом зерна з України в Європейський Союз. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

На знак протесту близько 50 одиниць сільськогосподарської техніки ненадовго заблокували головну дорогу Русе-Плевен. Вони вимагають, щоб усі болгарські депутати Європейського парламенту захищали інтереси фермерів у Брюсселі.

Протестувальники стверджують, що українське зерно не відповідає стандартам ЄС щодо сільськогосподарського виробництва та не обробляється відповідними хімікатами і добривами.

Координатор протестувальників, голова сільськогосподарського кооперативу в селі Александрово Дімітар Дімітров заявив, що акція протесту є безстроковою. За його словами, це робиться навмисно, щоб болгарські виробники не втратили субсидії, на які вони мають право від ЄС.

“Наразі ринку немає, а жнива наближаються. Нам потрібно мати кошти, щоб розрахуватися з контрагентами”, – пояснив Дімітров.

Він додав, що наразі ринок зернових у Болгарії обвалився, а склади виробників переповнені непроданим зерном.


Нагадаємо, наприкінці травня 2022 року ЄС започаткував ініціативу “смуг солідарності”, щоб допомогти Україні експортувати сільськогосподарські товари всіма можливими маршрутами – зокрема залізничним, автомобільним та річковим транспортом – в умовах перебоїв, спричинених війною Росії.

Хоча “смуги солідарності” були створені для полегшення транспортування через сусідні країни, такі як Румунія, на більш широкі ринки ЄС та світові ринки, фермери з цих країн неодноразово попереджали, що великі обсяги зерна застрягають у прикордонних регіонах, де вони витісняють місцевих виробників з ринку.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: