НОВИНИ

Електронні аукціони: нові можливості для аграріїв у оренді та придбанні сільськогосподарських ділянок

20.05.2023 12:07
photo_2023-05-19_16-34-22

Сільськогосподарські ділянки — цінний актив для фермерів, які прагнуть розвивати свій бізнес. Однак процес оренди або придбання землі може бути складним та ресурсозатратним. Сьогодні ми розглянемо, як електронні аукціони допомагають аграріям робити це результативніше. А також як офіційні майданчики Прозорро.Продажі та телеграм-бот від SmartTender спрощують пошук необхідної ділянки.

Прозорро.Продажі: чому варто спробувати

Прозорро.Продажі на SmartTender.biz — це електронна торгова система (ЕТС), яка забезпечує відкритість та конкуренцію в процесі оренди та придбання різного майна, включно земель сільськогосподарського призначення. Участь у торгах забезпечує аграріям рівні можливості. Наприклад, користувачі мають доступ до:

  • переліку наявних лотів;
  • вичерпної інформації про характеристики земельної ділянки;
  • умов оренди або придбання та інших важливих даних.

Завдяки системі Prozorro Продажі фермери можуть точно порівнювати та вибирати найвигідніші пропозиції, виконувати всі необхідні дії онлайн, що заощаджує час та зусилля. 

Електронні земельні торги: принцип роботи

Земельні ділянки продаються та здаються в оренду шляхом проведення англійських аукціонів. На таких аукціонах учасники протягом трьох раундів підвищують ціну своєї пропозиції.

Для того, щоб взяти участь в аукціоні, необхідно зробити закриту пропозицію, що не менше початкової ціни лота або перевищує її мінімум на крок аукціону (найчастіше це 1% від початкової ціни). Під час кожного раунду учасники роблять ставки, підвищуючи свою пропозицію щонайменше на крок аукціону так, щоб обійти своїх суперників. Переможцем стає той, хто запропонував найвищу ціну після всіх етапів.

Обмеження щодо придбання земельних ділянок

Зараз дозволено придбати тільки приватну сільськогосподарську землю, тоді як згідно з Земельним кодексом України, продаж ділянок, що належать до державної та комунальної власності заборонено. Проте є можливість знайти лоти іншого призначення, доступні для продажу, у системі Прозорро.Продажі.

Можливі виклики 

Оренда та придбання сільськогосподарської землі на Прозорро.Продажі, хоч і має свої переваги, також пов’язана з певними викликами:

  1. Конкуренція: висока зацікавленість інших учасників в конкретній земельній ділянці може призвести до високого попиту на неї та позначитись на ціні.
  2. Юридичні аспекти: Прозорро.Продажі мають свої правила для оренди та придбання землі, тож недотримання вимог може призвести до дискваліфікації потенційного покупця.

Попри певні деталі роботи з ЕТС, важливо підкреслити, що взаємодія на Прозорро Продажі відбувається відповідно до законодавства та зрозумілих правил. Це гарантує, що усі учасники торгів мають рівні можливості, та створює чесну конкуренцію. Такий підхід забезпечує довіру та надійність процесу, сприяючи справедливим умовам для всіх зацікавлених сторін.

Сучасні підходи забезпечують комфортний процес роботи

У Прозорро.Продажі для участі в аукціонах з оренди та придбання землі доступний широкий вибір акредитованих майданчиків, які можуть надавати різноманітні послуги своїм користувачам. Також зрозумілий процес реєстрації може заощадити ваш час. Все, що потрібно зробити для участі в аукціоні, це:

  1. Ознайомитись з переліком акредитованих майданчиків, вибрати той, що найбільше задовольняє ваші потреби та зареєструватись на ньому.
  2. Передивитись представлені лоти та обрати для себе варіант, сформувати та надати необхідні документи.
  3. Сплатити обовʼязкові внески: гарантійний та реєстраційний.

Для прикладу, одним з акредитованих майданчиків для участі в земельних торгах є SmartTender.biz. Обираючи його, є можливість отримати сильну технічну підтримку та допомогу у виборі потрібної земельної ділянки. Крім того, користувачам стає доступним Telegram-бот, який надає зручний підбір земельних торгів. Бот підтримує різні пошукові параметри, такі як місцезнаходження, призначення ділянки, стартова вартість та площа. Крім того, через бот можна замовити консультацію з менеджером майданчика, щоб отримати миттєві відповіді на всі питання, пов’язані з участю в земельних торгах.

Ефективність та користь для фермерського бізнесу

Завдяки Prozorro.Sale та електронним майданчикам аграрії можуть ефективно порівнювати різні пропозиції та обирати найбільш вигідні для свого бізнесу. Окрім цього, є можливість здійснювати всі необхідні дії онлайн, включно з поданням заявок, участю в аукціонах та укладенням договорів. Це дозволяє заощаджувати час і зусилля, які раніше потрібні були для організації особистої зустрічі та оформлення паперової документації.

Як бачимо, участь в аукціонах на Прозорро.Продажі може бути надзвичайно корисною для фермерського бізнесу. Широкий вибір сільськогосподарських ділянок для оренди та придбання сприяє забезпеченню чесності та рівних умов конкуренції. Завдяки електронній системі торгів, аграрії можуть швидко здійснювати необхідні робочі процеси та розвивати свій бізнес більш продуктивно.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: