НОВИНИ

Експорт насіння гібридної кукурудзи значно перевищує імпорт

17.08.2023 14:13
Corn

Експорт насіння зернових та олійних культур з України за 7 місяців 2023 року становив $69 млн, що удвічі вище відповідного показника минулого року ($34,7 млн). Про це говориться у повідомленні ННЦ «Інститут аграрної економіки», пише agronews.ua.

Зазначається, що у структурі українського експорту насіння зернових та олійних культур традиційно домінує кукурудза, яка займає у ньому 98%.

Водночас другий воєнний рік поспіль обсяги експорту насіння гібридної кукурудзи перевищують обсяги його імпорту, наголосив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ ІАЕ, д.е.н. Олександр Захарчук. За січень-липень цього року з України вивезено 24,44 тис. т насіння вітчизняної та іноземної селекції, тоді як постачання з-за кордону склали лише 4,1 тис. т, тобто у 6 разів менше.

При цьому експорт насіння гібридної кукурудзи у кількісному та вартісному виразі збільшився майже вдвічі. Якщо торік за 7 місяців експортували 14,6 тис. т на суму $33,5 млн, то цього року — 24,4 тис. т на суму $67,4 млн.

Основним імпортером української насіннєвої кукурудзи є Угорщина, яка за січень-липень 2023 року закупила 6,7 тис. т цього виду агропродукції. Також значні постачання насіннєвої кукурудзи Україна здійснила до інших країн Євросоюзу — Франції (4,77 тис. т), Австрії (3,8 тис. т), Румунії (3,66 тис. т), а також до Єгипту (1,5 тис. т) та Молдови (995 т). Постачання до ЄС зросли більш ніж у 20 разів порівняно з відповідним періодом довоєнного 2021 року і перевищили його показник майже на $60 млн.

Крім кукурудзи, на зарубіжні ринки було експортовано 131 т насіння жита, 115 т насіння соняшнику, 20 т сої, 16 т льону. Зазначені культури додатково принесли державі близько $1,5 млн виручки від їх реалізації, що відповідає минулорічному показнику.

«За 7 місяців 2023 року експорт збільшився за рахунок додаткових можливостей розвитку вітчизняного насінництва у воєнний період. З одного боку, це пов’язано з втратою частини логістичних каналів постачання насіння з-за кордону через широкомасштабне вторгнення рф на територію нашої держави, а з іншого — зі збільшенням виробництва на власних потужностях вітчизняних насіннєвих заводів, зокрема й великих іноземних компаній в Україні. Безумовно, визнання Європарламентом у 2020 році української системи сертифікації насіння еквівалентною вимогам ЄС дозволило Україні вже третій рік поспіль нарощувати експорт насіння, насамперед до країн Євросоюзу», — підсумував Олександр Захарчук.



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: