НОВИНИ

Експерти надали прогнози врожаю олійних культур в Україні у новому сезоні

11.05.2023 13:15
810AB01E-A151-45A8-919A-69FF21B421F8-61357

У 2022/23 МР світове виробництво соняшнику та ріпаку зросло, що призвело до підвищення цін олійних на світовому ринку. Україна також збільшила свої площі під вирощування олійних культур. Прогнозується подальший ріст виробництва та площ. Про це повідомляє Latifundist.com, пише agronews.ua.

У 2022/23 маркетинговому році зросло світове виробництво соняшнику та ріпаку. Як розповіла аналітик USDA Гретхен Кук (Gretсhen Kuck), найбільшими виробниками олійних та продуктів з них за останні 10 років стали Бразилія, США, Канада та Австралія.

Вона зазначила, що ціни на олійні на світовому ринку залишаються високими. У 2022 році, коли сталося повномасштабне вторгнення, вартість олійних сягнула рекордних показників. За рік ціни опустилися, але все ще лишаються високими через витрати на виробництво та інфляцію.

Україна за першу половину цього МР експортувала рекордну кількість соняшнику — 1,54 млн т. Основними імпортерами стали Болгарія і Румунія.

Як зазначила аналітик компанії «Украгроконсалт» Юлія Гаркавенко, Болгарія зараз показує неймовірні показники з експорту олії та шроту саме на українському зерні. Вона додала, що чим довше триватиме війна, тим більша ймовірність, що зміни в переробній галузі почне і Румунія.

Припущення щодо майбутнього врожаю олійних культур в Україні європейські колеги назвали оптимістичними.

Так, поля під олійними в Україні, ймовірно, збільшаться на 112% в порівнянні з минулим роком. Найбільше приросту очікується для сої — на 136%, площі соняшнику можуть зрости на 108% відносно минулорічних площ.

Провідний аналітик компанії «Украгроконсалт» Марина Маринич оцінила виробництво соняшника в Україні у 2023 році на рівні 13,3 млн т. У 2022 році врожай культури склав 11 млн т. Загалом майбутній врожай олійних в компанії оцінюють на рівні 21,4 млн т.

«Щодо якості зерна, я впевнена, що всі великі холдинги на 100% забезпечені високоякісним насінням. Що стосується малих і середніх компаній, то я не можу бути впевнена на 100%, але знаю менталітет українських фермерів: якщо вони спробували якісне насіння, то повернутися гірших варіантів буде дуже важко. Тож скоріш за все восени ми побачимо, що весь урожай у нас буде гарної якості», — зазначила Марина Маринич.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: