НОВИНИ

В Україні прогнозує дефіцит імпортної насіннєвої картоплі

11.03.2024 17:32
agriko6

Українські аграрії можуть зіткнутися з дефіцитом насіннєвої картоплі. І він може зберігатися упродовж трьох років. Такий прогноз озвучив директор ТОВ Агріко Україна Микола Гордійчук в інтерв’ю для Сингента-Україна, пише  agronews.ua.

Зазначається, що господарство, яке він очолює, є одним із провідних постачальників високоякісного насіння картоплі іноземної селекції.

Експерт відмічає, що основний обсяг насіння картоплі із Західної Європи до України завозиться в лютому-березні-квітні. Провідні компанії прагнуть завезти садивний матеріал раніше – до Нового року, бо тоді є можливість вибору кращої якості.

«Тобто, вже зараз почався процес постачання насіннєвої картоплі до України і його заблоковано. Ситуація доволі критична. Я знаю компанію, яка спробувала завезти насіння картоплі. Простояла в черзі 20 днів. Якість вантажу опинилася під питанням, тому що на вулиці мороз і не завжди вдається ввімкнути компресор, аби дотримуватися необхідних 6-8°С. Чи назбирається в Україні напередодні сезону вдосталь імпортного насіння картоплі доброї якості, невідомо», – розповідає Микола Гордійчук.

Він додав, що це також шкодить планам із розмноження картоплі високої репродукції всередині України.

«До того ж ми не знаємо, чи достатньо буде насіннєвої картоплі в самій Європі. Під час ковіду її вирощували більше, натомість виробництво картоплі на фрі було радикально зменшене. Нині ситуація змінилася: кафе й ресторани відновили роботу, тож попит на фрі пішов угору. І тепер фермер аналізує, що йому посадити: насіннєву з урожайністю 30-35 т/га чи картоплю на фрі, що дасть на поливі 50 т/га? Із фрі менше мороки й ризиків, а ціна – майже однакова, оскільки завдяки зростанню попиту на картоплю фрі переробні заводи готові дати за неї таку саму ціну, яку платять покупці за насіннєву. Тож площі, що могли б бути зайняті під насіннєву, фермер використовує під фрі. Як наслідок, зменшення площ під насіннєві посадки в деяких країнах Західної Європи до 12%», – зауважив Микола Гордійчук.

Директор Агріко Україна відмічає, що треба взяти до уваги особливості європейських трендів. Якщо вже запущено процес зменшення посадки насіннєвої картоплі, то він триватиме не один рік, а два-три.

«Зважаючи на це, дефіцит імпортної насіннєвої картоплі нам загрожує й у наступному році, а може й далі. До цього треба бути готовими. Я пропоную мислити позитивно: давайте сподіватися, що нестача завезеного товару дасть стимул для розвитку насінництва всередині країни», – зазначає Микола Гордійчук.

Експерт додав, що у реєстрі сортів насіння України половина картопляних сортів належить закордонним оригінаторам. Якщо говорити про фактичну кількість картоплі на полях, то 20-30% становить картоплю української селекції і відповідно 70-80% – іноземну, яка здебільшого походить з Німеччини та Нідерландів, частково – з Польщі та Франції. Серйозний виробник садить дорожчий, іноземний, бо хоче впевненості у посадковому матеріалі та врожаї.



Перегляди: 22
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: