НОВИНИ

Економний захист кукурудзи від бур’янів – Прометей

26.05.2023 18:02
WhatsApp Image 2023-05-26 at 16.44.55

Кукурудза – одна з найбільш затребуваних культур на світовому зерновому ринку. Водночас ринок кукурудзи – одна з найбільш конкурентних його ніш. І більший прибуток у цій ніші отримає той, хто виростить якісне зерно за нижчою собівартістю. А якість і собівартість серед іншого залежать і від використання засобів захисту рослин, зокрема післясходових гербіцидів. Про те, як захистити кукурудзу від бур’янів і при цьому зекономити, і піде мова, пише agronews.ua.

Економія на гербіцидах часто досягається за рахунок використання бакових сумішей. Замість двох-трьох обробок маємо одну. Таким чином зменшуються витрати води, палива, заробітної платні. А з бур’янами, з якими не справляється один гербіцид, впорається інший з суміші.

Також істотно економити дає змогу використання поверхнево активних речовин (ПАР), які покращують змочування рослини діючою речовиною, знижують витрати гербіциду, покращують проникнення діючої речовини в рослину.

Однак приготування бакових сумішей може нести в собі непередбачувані ризики. Зокрема, це те, як саме будуть себе поводити гербіцидив суміші. Хоча виробники переважно пишуть в інструкції до препаратів, що і з чим можна застосовувати, йдеться про діючі речовини. Однак ЗЗР складаються не лише з діючих речовин, а й з допоміжних, склад яких є комерційною таємницею. Тож на виході можна отримати у кращому випадку не ефективну суміш, а в гіршому – шкідливу для оброблюваних рослин.

Альтернативою використанню бакових сумішей є застосування багатокомпонентних гербіцидів, які завдяки кільком діючим речовинам, що вже поєднані у потрібних пропорціях, контролюють значно ширшу кількість бур’янів, ніж однокомпонентні засоби.

Саме таким рішенням для кукурудзи є післясходовийгербіцид системної дії Прометей компанії «PRESENCE».

До складу гербіциду Прометей входять дві активні речовини: це нікосульфурон і тифенсульфурон-метил. Обидві вони належать до класу сульфонілсечовин, але впливають на різні види бур’янів. Перша знищує всі однорічні та багаторічні злакові бур’яни разом з кореневою системою, у тому числі гумай та пирій повзучий, друга відповідає за контроль широколистих дводольних бур’янів. Гербіцид Прометей не пригнічує кукурудзу, зупиняє розвиток бур’янів вже через 3 години після застосування.

Препарат контролює понад 30 видів поширених бур’янів. Це пирій повзучий, китник мишохвостий, куряче просо, пажитниця багатоквіткова, смикавець, різні види мишію, сорго алепське, амброзія полинолиста, грицики звичайні, дурман звичайний, соняшник однорічний, гібіск трійчастий, дикий мак, різні види гірчаку і вероніки, зірочник, гірчиця, дика редька, суріпиця, лобода, різні види лутиги і осоту, жабрій, талбан, кропива та інші.

Розвиток чутливих до препарату шкідливих рослин припиняється відразу після обприскування, ознаки дії Прометею видно вже на 2-3 добу – це відмирання точок росту, хлороз і некроз. Загибель бурֹ’янів відбувається на 10-20 добу, залежно від стадії розвитку, в якій їх було оброблено Прометеєм.

Прометей потрібно застосовувати з поверхнево активною речовиною, яка містить у своєму складі етоксилат ізодецилового спирту. Гарантовано сумісна ПАР Сяйво, яка посилює вплив препарату на рослину.

Приготованим згідно з інструкцією до препарату робочим розчином слід обробити бур’яни, причому оптимальні строки для обробки єфаза розвитку кукурудзи 2-8 листків, однорічні бур’яни – у стадії 4-5 листків, коренепаросткові – у фазі розетки, інші багаторічні бур’яни  10-15 см заввишки. Суміш слід використати відразу після приготування за теплої погоди (15-25°С) і за достатньої вологості ґрунту. Ефективність гербіциду не знижується навіть якщо за 3-4 години після його застосування пройде дощ. З метою одержання максимальної ефективності необхідно забезпечити достатнє та рівномірне обприскування надземної частини рослин.

Застосовувати гербіцид Прометей можна один раз за сезон.Не рекомендується застосування препарату у несприятливі умови (в холодну, або жарку погоду, при надмірному зволоженні та в період коли бур’яни знаходяться в пригніченому стані). Для більшої економії коштів, гербіцид можна застосовувати у бакових сумішах з інсектицидами, попередньо перевіривши на сумісність препаратів (включно з ПАР) провівши попередній тест.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: