НОВИНИ

Дивовижні коноплі: цікаві та несподівані факти

14.11.2022 13:29
hemp

Розвиток цивілізації з давніх-давен нерозривно пов’язане з удосконаленням технологій використання рослинної сировини, з якої робили багато необхідних у повсякденному житті речей. Одна з таких рослин, яка протягом багатьох століть відігравала важливу роль в економіці багатьох країн, у тому числі нашої, є коноплі.

Купити насіння канабісу та вивчити всі сорти ви зможете на сайті SmileSeeds, а надалі і придбати їх.

Сучасній людині важко уявити, що ще порівняно недавно – до середини минулого століття – коноплі вирощувалися у величезних промислових масштабах. Якщо сьогодні за вирощування конопель, м’яко кажучи, можна нажити дуже багато неприємностей, то у XVIII столітті у Сполучених Штатах Америки її потрібно було вирощувати обов’язково. Наприклад, батьки-засновники США Джордж Вашингтон та Томас Джефферсон були великими землевласниками, які вирощували коноплі.

З волокон конопель, які називаються пеньком, люди протягом багатьох століть виготовляли мішковину, канати, троси, мотузки. Завдяки високій стійкості до солоної води ці вироби сьогодні широко застосовуються в морській справі. Історики стверджують, що у Китаї пеньку використовували вже 5 тисяч років тому, а в стародавньому Єгипті її виробництво було поставлене на потік.

Хоча в наш час газети, журнали, книги, ділова документація все більше друкуються в електронному варіанті, для виробництва паперу щороку вирубується величезна кількість дерев. Але мало хто знає, що трохи більше ста років тому вже був подібний перехід, тільки з паперу з пеньки на папір, сировиною для якого є деревина. На початку ХХ століття американські виробники паперу були впевнені, що до 1940 року вся їхня продукція буде з конопель і більше не потрібно буде вирубувати дерева. Вчені підрахували, що продуктивність 1 гектара конопель у 4 рази більша, ніж та ж площа, на якій ростуть дерева.

Напевно багато хто здивується, що з конопель можна робити екологічно чистий бензин. Знаменитий перший масовий автомобіль Генрі Форда Model T чудово їздив на конопляному паливі. Хто знає, якби з того часу технології виготовлення рослинного бензину розвивалися та вдосконалилися, то сьогодні, через 100 років, людству не довелося б ламати голову над тим, як зупинити глобальну зміну клімату.

Ще одним лихом, яке в прямому сенсі навалилося на людство, — відходи із пластику. Вирішення проблеми було запропоновано ще 1998 року хіміком Полом Бенхаїмом, який розробив технологію виготовлення пластику з додаванням конопель. Вироби з такого пластику дуже міцні та довговічні, а головне вони повністю розкладаються або переробляються.

Сьогодні у багатьох країнах набирає обертів процес легалізації медичного та рекреаційного канабісу. Влітку цього року на розгляд Верховної Ради України було подано законопроект про легалізацію медичного каннабісу. Поки наші законодавці роздумують над цим питанням, у другому за величиною місті Канади, Монреалі, людям, які страждають на тяжкі захворювання, надають допомогу в першій каннабіоїдній клініці Santé Cannabis.



Перегляди: 80
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: