НОВИНИ

Додаток Кадастр UA потрапив у ТОП на App Store: як він працює

20.08.2020 16:32
Screenshot_2

Додаток Кадастр UA увійшов до тридцятки картографічних додатків для iOS. Творці – IT-компанія QuartSoft із Краматорська, кістяк якої – фахівці зі сходу України. Про це повідомляє Свои.City, пише agronews.ua.

Свои.City  поспілкувалися з директором з перспективного розвитку компанії Миколою Кондратюком і дізналися подробиці про додаток, QuartSoft і перспективи високих технологій у Донецькій області.

Що вміє Кадастр UA

Додаток дозволяє переглядати публічну кадастрову карту України: шукати земельну ділянку по номеру і отримувати при натисканні інформацію про його площі. При проходженні додаткової авторизації на сайті Держгеокадастру України за допомогою електронного підпису можна отримати інформацію про право власності та речові права. Крім того, додаток дозволяє:

– створювати списки обраних кадастрових номерів для подальшого швидкого пошуку на карті;

– пересилати отриману інформацію про кадастровий номер на месенджери;

– прокладати шлях до земельної ділянки і включати навігацію для  швидкого знаходження;

– проводити вимірювання площі і отримувати новини Держгеокадастру в онлайн режимі і бути в курсі всіх змін у законах про землю.

Что умеет Кадастр UA
Що вміє Кадастр UA

Додаток взаємодіє з хмарним сервісом Soft.Farm. Зареєстровані користувачі отримують додаткові функції з управління земельним банком і можуть:

– порівнювати кордони паїв з оброблюваною площею поля;

– контролювати договори оренди і терміни їх дії;

– отримувати інформацію про пайовиків і орендарів.

Як виникла ідея додатків

У 2014 році співробітники компанії стали вимушеними переселенцями – виїхали у Черкаси. Ця область в основному аграрна, тому з’явилися нові клієнти, яких цікавила земля і максимум інформації про неї. З конкретним клієнтом не склалося: ціну за послуги компанії ($ 50 000) він вважав занадто високою для себе. Проте визріла ідея додатка.

Так, в 2017 році воно вийшло під операційну систему Android (і на сьогодні у нього більше 50 000 завантажень), а у нинішньому році – і  під iOS (там вже більше 5 000 завантажень).

– Як з’ясувалося, Кадастр UA потрібен не тільки аграріям, – розповів Микола Кондратюк. – Нашими клієнтами є нотаріуси, юристи та землевпорядники.

156_ru_full_1
Команда на виставці Агро-2020

З якими труднощами зіткнулися при створенні Кадастру UA

Микола Кондратюк пояснює:

– Основна складність в тому, що відкриті дані не означають відкритість. До 30 квітня 2020 року з публічної кадастрової карти можна було абсолютно спокійно отримати інформацію про форму власності та цільове призначення земельної ділянки. Але Держгеокадастр закрив доступ до цих даних сторонньому програмному забезпеченню, тим самим створивши проблеми багатьом недержавним веб-сервісам, які використовували цю інформацію для надання громадянам України додаткових даних про земельні ділянки.

З одного боку, Держгеокадастр можна зрозуміти: для широкого доступу по одному кліку повинні бути відповідні потужності серверного обладнання.

Керівництво Держгеокадастру має сьогодні замислюватися про побудову потужного апаратного середовища для забезпечення відкритості даних, інакше слова «Держава в смартфоні» залишаться тільки передвиборчим гаслом. Це означає, що для розробників додатків закриті такі дані, як форма власності і цільове призначення землі: їх тепер не можна використовувати стороннім розробникам.

Хто створював додаток

– Основна частина команди, яка працювала над додатком – це дев’ять чоловік, – поділився Микола Кондратюк. – Тут не тільки програмісти, але і аналітики, веб-розробники, мобільники, менеджери. Так, всі вони з Краматорська. Але у нашій компанії при цьому працюють люди з Макіївки, Добропілля. У Донецькій області була сильна школа IT-фахівців. Це і Донецький технічний університет, і Донецька державна машинобудівна академія. Зараз, на жаль, молоді люди їдуть вчитися до Києва чи до Харкова. І вважають за краще потім там і залишатися. Поки ми не відчуваємо браку кадрів, але з часом можлива така проблема.

Работа над очередным приложением в QuartSoft
Робота над черговим додатком у QuartSoft

Краматорська IT-компанія QuartSoft займається не тільки мобільними додатками – це лише одна зі сфер її інтересів. У компанії три департаменти: один спеціалізується на аутсорсі, другий – Soft.Farm – якраз на додатках (звідти родом Кадастр UA). Є і третій департамент – GameDev – створення комп’ютерних ігор.


Перегляди: 28
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: