НОВИНИ

Дієтологи назвали п’ять найкорисніших продуктів жовтня

06.10.2022 18:37
shutterstock_62958218121-750x400

У садах та на городах йде збирання врожаю, а в лісі – грибів та ягід. Від сезонних вітамінних продуктів ломляться всі прилавки, ціни на овочі та фрукти падають. Дієтологи визначають як найкорисніші сезонні продукти насамперед гарбуз, гранат та буряк, пише  agronews.ua.

1. Гарбуз

У ньому міститься дуже рідкісний вітамін Т, який впливає на обмін речовин. Гарбуз допомагає загоювати рани та опіки, тому що в ньому міститься багато вітаміну А, покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Містить багато необхідних людині мінералів – залізо, мідь, магній, марганець та фосфор, а також амінокислоти (аргінін, глутамінову кислоту, цинк, кальцій, калій, фолієву кислоту, селен та ніацин).

Гарбуз використовують для запіканок, пудингів, фруктових салатів, солодких каш. Китайці з гарбуза готують найсмачніші десерти і стверджують, що гарбуз допомагає зняти депресію. В Індії з нього роблять чудову халву. Десерти з гарбуза дуже різноманітні. З нього роблять морозиво, його додають у солодкі страви із рису. Гарбуз – чудова основа для пирогів та хліба.

2. Хурма

Побачивши в магазині або на ринку свіжу хурму (у перекладі з латинського вона звучить як їжа богів), не проходь повз – у цьому жовтому фрукті є чимало вітаміну С, а значить, з’ївши його, ти зможеш зміцнити свій імунітет і забути про застуду. Крім цього хурма багата на корисні для серця калієм і магнієм, каротином для зору (правда, як і моркву, її треба їсти з жиром) і, не менше ніж помідори, насичена лікопіном, який вважається кращою протираковою речовиною. Загалом, фрукт у всіх сенсах чудовий. Ось тільки іноді через велику кількість танінів він буває надто терпким, а тому не дуже їстівним і навіть здатним спричинити спазм гортані.

Зазвичай хурму їдять як самодостатній плід. Деякі вважають за краще поливати хурму лимонним соком, додавати вершки та цукор. М’якуш хурми можна використовувати в салатах – вона чудово поєднується з іншими овочами та фруктами.

3. Імбир

Імбир – ідеальний продукт для холодної осені. Імбир багатий вітамінами С, А, В1, В2, солями фосфору, магнію, кальцію, залізом, натрієм, калієм та цинком. Терпкий запах обумовлений ефірним маслом (1,2-3%), що міститься в ньому, а його пекучий смак залежить від наявності фенолоподібної речовини гінгеролу.

Особливо актуальним є у жовтні імбирний чай. Він допомагає підвищити апетит, подарувати гарний настрій, надати свіжого кольору обличчю та ясності очам. Спершу навіть від половини склянки такого чаю тебе може кинути в жар. Протягом дня рекомендують випивати трохи більше 500 мл імбирного чаю.

4. Буряк

Коли осінь скидає всі яскраві фарби, коли на зміну їй приходить сіра холодна зима, тоді нам як ніщо інше потрібні барвисті піднімачі настрою. Тут буряк і приходить на допомогу і насичує організм вітамінами.

Принадність цього яскравого коренеплоду в тому, що він зберігає всі свої корисні властивості в будь-якому вигляді, як би ви буряки не готували. Користі цього коренеплоду не позичати: у ньому маса вітамінів (А, С, В, Е, Р, РР та інших) та металів (заліза, магнію, калію, кальцію, молібдену). За вмістом йоду буряк перевершує всі овочі та фрукти. Для багатьох буряк став незамінним продуктом, адже ми додаємо його в борщі та вінегрети, використовуємо як гарнір і робимо з нього салати.

5. Гранати

Неодмінна складова кавказьких страв і багате джерело вітамінів – гранат – корисний всім. У ньому багато аскорбінової кислоти та антиоксидантів. Найвідоміша властивість граната – боротьба з анемією. При недокрів’ї вживають розведений гранатовий сік по 0,5 склянки 3 десь у день 30 хвилин до їжі протягом 2 місяців. Зернятка граната дуже м’яко знижують артеріальний тиск у гіпертоніків. А перетинки з плодів гранату, висушені та додані до чаю, допоможуть заспокоїти нервову систему, позбутися тривоги, налагодити нічний сон.

Зерна граната додають до салатів, прикрашають випічку, м’ясні та рибні страви. З гранатового соку можна приготувати вино, додати його до пуншу або глінтвейну. На Кавказі із концентрованого гранатового соку готують соус наршараб. Гранат використовують у кулінарії двома способами: додають до страв гранатовий сік, або посипають зернами перед подачею до столу.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: