НОВИНИ

Державне російське підприємство вивезло з окупованої частини Запоріжжя зерна на 46 млн дол

01.04.2024 09:06
3

Викрадене російськими окупантами в Запорізькій області зерно вивозять до Туреччини, Лівії та Ізраїлю, а причетні до цього навіть європейські компанії. Про це йдеться в розслідуванні видання NGL.media, яке проаналізувало російські експортні дані. Про це повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

Створене росіянами в окупованому Мелітополі підприємство “Государственный зерновой оператор” (ГЗО) лише впродовж 2023 року експортувало з окупованої частини Запоріжжя майже 212 тисяч тонн зерна приблизною вартістю 46 млн дол.

Хоча на початку 2023 року компанія потрапила під санкції США, а згодом України та Великої Британії, вона успішно обходить обмеження завдяки підприємствам-прокладкам. До них належать “Агрогруп”, “Самсон”, “Тезорі Делла Терра”, “Глобал Трейд” і “Женіді Груп”.

“Саме з цими компаніями міжнародні покупці укладають договори про закупівлю збіжжя, що дає їм можливість у подальшому стверджувати, що безпосередньо у ГЗО вони нічого не купували. Використовуючи посередників, ГЗО додатково маскує українське походження зерна”, – йдеться у розслідуванні.

Розслідувачі також встановили, що зерно, яке ГЗО експортує іноземним компаніям, завантажують у порту “Кавказ”, який розташований у Керченській протоці, на міжнародно визнаній території Росії, у Краснодарському краї. Це дає можливість вказувати в митних документах “країна походження зерна – Росія”.

Найбільшим покупцем зерна у російських компаній, де ГЗО є декларантом, а часто й експортером, є турецька компанія Trans World Agro Tarim Ihracat Ithalat Limited Sirketi (Trans World Agro). Вона придбала майже 134 тисяч тонн украденого в Україні збіжжя вартістю 28,6 млн дол. США.

Trans World Agro була створена у грудні 2022 року громадянином Ізраїлю Леоном Мейсом (Leon Mase). Директором цієї формально турецької компанії став українець Леонід Пашковський, який 1998 року потрапив до Верховної Ради від херсонського виборчого округу №184, очолюючи на той момент правління акціонерного товариства “Національна газова компанія”. Вже два роки Леонід Пашковський перебуває за межами України, перетнувши в березні 2022 року українсько-угорський кордон.

Великим покупцем українського зерна, за даними митних декларацій, також є компанія Daliland Alliance Ltd, зареєстрована на Маршалових островах – в офшорній зоні. Власники компанії приховані, відомо лише, що вона існує від 2019 року.

На третьому місці за обсягами закупівель – швейцарська компанія Vivalon AG, причетність якої до вивозу українського зерна вже зацікавила найвпливовішу швейцарську газету Neue Zürcher Zeitung, пише видання.



Перегляди: 73
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: