АНАЛІТИКА

Ціни на зерно та олійні близькі до рекордного здорожчання

07.09.2022 10:01
sunflower-5607552_1920

Через посуху скорочуються врожаї сільськогосподарських культур по всьому світу, що посилює ризики глобального голоду та обтяжує перспективи інфляції. Про це повідомляє usm.media, пише agronews.ua.

Занепокоєння щодо врожаю виникли в Америці, де певні ділянки кукурудзи настільки пересохли, що качанів зовсім немає, а сої менше і вона дрібніша, ніж зазвичай, повідомляє агентство Bloomberg.

Звіти аналітиків вказують, що ціни на зерно піднялись до найвищого рівня з червня. Світ відчайдушно намагається поповнити запаси зерна, зменшені через перебої в торгівлі в Чорноморському регіоні та несприятливу погоду в найбільших регіонах вирощування.

Посуха завдає шкоди Європі, Китаю та Індії, а перспективи експорту з України, – основного постачальника кукурудзи та рослинної олії, – важко передбачити на тлі вторгнення росії в країну.

«Відкриття українських портів є позитивним знаком, але обсяги залишаються набагато нижчими за нормальний рівень», – заявив колишній головний економіст USDA Джо Глаубер.

Незважаючи на те, що ціни на кукурудзу, пшеницю та сою «охолонули» від рекордних значень, зафіксованих на початку 2022 року, ф’ючерси залишаються «дуже нестабільними», пише Bloomberg. Несподівані погодні умови можуть призвести до нового зростання цін.

«Глобальні перспективи сільського господарства до 2023 року викликають занепокоєння спостерігачів за ринком. І хоча погоду в будь-який конкретний рік важко пов’язати з довгостроковими кліматичними моделями, аналітики попереджають, що глобальне потепління буде дедалі гальмувати сільськогосподарське виробництво в найближчі роки», — вважають в агентстві. 



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: