НОВИНИ

Ціни на ріпак та канолу неочікувано змінилися

03.08.2021 07:01
raps-kanola-kak-eto-delalos-v-kanade_2

Оновлені звіти про стан посівів в канадських провінціях Саскачеван, Манітоба та Альберта, оприлюднені у п’ятницю, показали подальше погіршення стану посівів, проте ринок каноли відреагував на них падінням на 4,1%,слідом за чим ціни на ріпак знизилися на 3%. Про це повідомляє Грейн Трейд, пише agronews.ua.

Трейдери очікували гірших показників, тому активно розпродували контракти. Внаслідок цього канола подешевшала до 842 CAD/т або 675 $/т, що на 8% поступається двотижневому рівню, проте на 1,4% перевищує рівень цін минулого місяця.

За даними звітів, протягом двох тижнів посуха в Канаді посилилася, температури перевищували норму, а опадів не вистачало, тому на посівах каноли сформувалася мала кількість стручків, що знизить врожайність. Нові дощі вже не зможуть покращити врожайність в основних аграрних регіонах країни. На півдні країни незвично рано вже почали збирання каноли.

У провінції Саскачеван, що є найбільшим виробником каноли, запаси вологи в ґрунті на 38% оцінювалися як низькі, на 58% – як дуже низькі і лише на 4% як нормальні, хоча два тижні тому таких було 8%. У поганому стані знаходиться 35% посівів каноли, в дуже поганому – 16%, в середньому – 35%, в доброму – 14%. З 1 квітня по 26 липня в провінції випало 100-200 мм опадів, що значно поступається нормі.

У провінції Альберта суха та спекотна погода погіршує стан посівів. Кількість всіх посівів у доброму або відмінному стані за два тижні зменшилася на 17% до 20% (зокрема каноли – до 16,8%), що на 51% поступається середньому 5-річному показнику.

У провінції Манітобі спека також знизила врожайність основних агрокультур, і декілька муніципалітетів протягом місяця оголосили сільськогосподарські райони тяжкий стан. Кількість опадів у регіоні нерівномірна, тому посіви каноли знаходяться у різних стадіях розвитку, і стан їх значно кращий, ніж в інших провінціях. На північному заході Манітоби у доброму або відмінному стані знаходяться 50% посівів каноли.

На тлі посухи Статистичне бюро буде щотижня оновлювати звіти про стан посівів, що додасть ринку інформації для прогнозування врожаю каноли та ярої пшениці в Канаді.

Слідом за падіння котирувань на канолу серпневі ф’ючерси на ріпак на Euronext у п’ятницю знизилися на 15,25 €/т до 522,5 €/т або 619,8 $/т.

В Україні закупівельні ціни на ріпак за тиждень виросли до 19200-19500 грн/т або 620-630 $/т, проте у п’ятницю опустилися до 18800-19200 грн/т під тиском падіння біржових котирувань, та продовжать падати надалі.

Нагадаємо, що в Україні через аукціон Прозорро виставили на продаж 57 земельних ділянок.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: