АНАЛІТИКА

Ціни на мед суттєво впали

15.08.2022 10:08
iStock-598241944_d_850-28555

На пасіці Володимира Пащенка 120 вуликів. Серед порід віддає перевагу українській степовій та карпатянці. За сприятливої погоді й урожай мають хороший — від 50 до 80 кг меду з одного вулика. Про це повідомляє AgroPortal.ua, пише agronews.ua.

«У моїй родині пасікою займались три покоління: дід, батько, тепер цю справу продовжую і я. Бджільництво — справа нелегка: як трудяться бджоли, так само має працювати й пасічник. Особисто я від цього отримую лише задоволення. Для пасічників немає поняття відпустки або вихідного дня. Кожна вільна хвилина віддається бджільництву», — розповідає пасічник з 20-річним стажем із Сумщини Володимир Пащенко. 

За його словами, бджоли самі себе окупають, питома вага витрат припадає на купівлю нових вуликів, які нині здорожчали на 100%.

Пасіка знаходиться вдома на стаціонарі. Ряснянський край багатий на ліси, луки та болота, також аграрії сіють гречку та соняшник. У цей нелегкий воєнний час в агрофірмі ТОВ «Ряснянське» посіяли соняшник, а також використовують безпечні препарати для бджіл, за що їм велика подяка. Найбільш медовий сезон — це цвітіння трав, який припадає на червень-липень.

За словами бджоляра, найкорисніший мед — натуральний і визрівший, його можна зберігати десятиліттями. Справжній мед завжди стелиться при наливанні та має схильність до кристалізації. 

«Свій мед зберігаю у харчових бідонах, щоправда, довго він не затримується — все розбирають. А ще завжди роблю аналіз продукту, щоб у покупців не було жодних сумнівів щодо натуральності», — розповідає Володимир Пащенко.

Мед із власної пасіки бджоляр реалізовує по всій Україні — Харків, Київ, Львів. Вагому частку продає на центральному ринку в Сумах. Ціну цього року ставить трішки нижчу, ніж зазвичай. Війна внесла свої корективи, у людей мало коштів, особливо у пенсіонерів. Зі своєї пасіки, окрім меду, продає сім’ї бджіл, пилок, прополіс.

Початківцям радить прислухатись до порад старших бджолярів. Сам особисто запрошує бажаючих на пасіку, а також дарує бджолосім’ї, якщо бачить у молоді бажання займатись цією справою. Щоби бізнес був рентабельним, радить тримати не менше 50 сімей та пам’ятати, що бджоли не люблять ледачих, біля них треба постійно працювати.  

Читайте також: Якими критеріями оперувати при виборі сорту пшениці озимої



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: