НОВИНИ

Ціни на цибулю рекордно зросли

22.09.2022 06:55
thumbnail-tw-20211108112356-4086

Обмежена пропозиція ріпчастої цибулі на українському ринку провокує стрімке зростання цін у даному сегменті, повідомляють аналітики проєкту EastFruit, пише agronews.ua.

Основною причиною подорожчання овочів, на думку експертів, є той факт, що багато господарств змушені призупинити збирання цибулі через дощову погоду, через що на ринку суттєво скоротилася пропозиція цієї продукції.

Так, на сьогодні українські фермери готові відвантажувати цибулю не дешевше за 22-27 грн/кг ($0,60-0,74/кг), що в середньому на 10% дорожче, ніж тижнем раніше.

Як зазначають аналітики проєкту, активно підвищувати відпускні ціни на цибулю виробникам вдається внаслідок тривання ажіотажного попиту на цю продукцію з боку оптових компаній, які закуповують її для закладання на зберігання. Також зростання цін спонукає доволі обмежену пропозицію цибулі в місцевих господарствах. Урожай цибулі в поточному році буде набагато нижчим, ніж сезоном раніше, через скорочення площ під даною культурою, що своєю чергою пов’язано з окупацією Херсонської області, яка була лідером з вирощування цибулі. Також, варто відзначити й зниження врожайності цибулі через несприятливі погодні умови.

Зазначимо, що на цей момент оптова ціна на цибулю в Україні вже в середньому у 4,4 раза вища, ніж у другій половині вересня 2021 року. При цьому багато гравців ринку впевнені, що позитивний ціновий тренд збережеться і надалі, оскільки багато фермерів, які не мають власних сховищ, уже встигли розпродати значну частину запасів цибулі. Інші ж виробники вважають за краще закладати цибулю на зберігання й утримуються від продажів в очікуванні подальшого зростання цін у даному сегменті.

Читайте також: Відбудеться безкоштовний вебінар щодо приватизацію державного та комунального майна



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: