НОВИНИ

Ціна криптовалюти: які фактори на неї впливають?

20.01.2023 11:25
o_1fuhgt2rv13uv1efat3i6sl1stj41

За останні роки криптовалюта перетворилася із захоплення ентузіастів на високоліквідний інвестиційний інструмент. Після визнання цифрових активів у світі почалася справжня «криптовалютна лихоманка», яка триває й досі. Мільйони людей щодня моніторять ціни криптовалют для того, щоб вигідно вкладати кошти та успішно торгувати на біржах.

Курс криптовалюти: від чого він залежить, та як формується?

Криптовалюти децентралізовані та не мають зовнішнього регулятора у вигляді держав або банківських організацій, тому вони схильні до високої волатильності, а їх вартість визначається поточним рівнем попиту та пропозиції

Волатильність криптовалют – це інструмент, на базі якого побудовані торгові стратегії та методи трейдингу на криптовалютному ринку. Всупереч тому, що цифрові активи відрізняються незалежністю від фінансового ринку, існує низка факторів, які впливають на їх курс. Розглянемо найбільш значущі серед них.

Попит та пропозиція

Ціна криптовалюти залежить від інтересу трейдерів до неї. Співвідношення попиту та пропозиції — це основа ціноутворення будь-яких об’єктів фінансового ринку. І віртуальних активів у тому числі.

Приклад — підвищення курсу Біткоїна до 42 тис. доларів за 1 BTC наприкінці 2020 року. Зростання курсу було пов’язане з виведенням сотень тисяч Біткоїнів із транзакцій, що призвело до різкого дефіциту популярної криптовалюти. Зростання курсу спіткало й Ethereum, але у 2021 році. У січні також було виведено тисячі ETH і ціна на Ethereum зросла до 1,6 тис. доларів за 1 ETH.

Частота згадок в ЗМІ та соцмережах

ЗМІ активно підігрівають інтерес до криптовалюти. Без публікацій про ринок віртуальних активів трейдерів у світі було б у рази менше. Коли знамениті та впливові люди говорять про криптовалюту, попит на актив миттєво змінюється.

Приклад — зростання курсу Dogecoin після публікації твіту Ілона Маска. Після того, як автор SpaceX і Tesla проявив інтерес до криптовалюти, курс відразу підскочив до 30%. Трейдери почали активно скуповувати криптовалюту, довірившись впливовому (на їхню думку) експерту.

Аналогічна ситуація склалася з інвестиційним мільярдером Реєм Даліо, який в листопаді 2020 року переглянув свій погляд щодо Bitcoin. Мер Маямі у лютому 2021 року заявив, що було б зручно отримувати зарплату у криптовалюті. Після цього ціни криптовалют різко злетіли. Громадськість не пройшла повз таких голосних заяв. В результаті на криптовалютному ринку розпочався справжній ажіотаж.

Нерідко розробники крипти проводять цілеспрямовану інформаційну кампанію. Її головна мета – підштовхнути трейдерів до продажу чи купівлі криптовалюти. Ціна криптовалюти зростає, коли її починають скуповувати усі довкола.

Розподіл монет

Емісія – один з найбільш значущих факторів, який впливає на курс крипти. У деяких видів цифрових активів вона обмежена, в інших – ні. В цьому випадку діють наступні принципи:

  • Правильний розподіл криптовалюти передбачає децентралізований характер емісії, коли власники великих активів не здатні контролювати ринок та диктувати свої правила.
  • Якщо розподіл крипти несправедливий, і в одних гравців її більше, ніж у всіх інших разом узятих – ціна може швидко впасти за найменшого бажання великих гравців продати актив. Приклад – криптовалюта Stellar. Розробники монети у 2019 році спалили велику її частину: 54 млрд. монет із 105 можливих було назавжди виведено з обігу. В результаті вартість криптовалюти Stellar миттєво виросла на 1/5, що дозволило утримати ринок від падіння та залучити нових інвесторів.

Спалювання криптовалюти – процес офіційний, який доступний розробникам системи. Вони проводять спалювання цифрових активів як альтернативу транзакції. Операція записується у блокчейн. Завдяки цьому трейдери можуть переконатися в тому, що знищені активи назавжди виведені з обігу, і поточний курс криптовалюти дійсно актуальний.

Функціонал та корисність токена

Якщо криптовалюта є корисною у певних моментах — вона матиме попит, і її ціна, звісно, зростатиме. Якщо Defi-сектор практично побудований на Ethereum, ця криптовалюта буде потрібна для того, щоб проводити транзакції або робити SWAP монети з підключенням до децентралізованих платформ.

Актуальний курс крипти: для чого його потрібно знати, та як відстежувати?

Для того, щоб побудувати по-справжньому прибуткову стратегію, потрібно обов’язково відстежувати ціни на криптовалюту. Однак знання про локальні максимуми та мінімуми вартості тієї чи іншої монети не дозволять повністю передбачити подальше зростання чи падіння ціни. Серйозні криптогравці завжди проводять повний технічний аналіз (визначають глобальні тренди, зони опору та підтримки, ціновий коридор, наявність графічних фігур тощо). Але для цього потрібен зручний та функціональний інструмент.

Таким інструментом цілком можна вважати найбільшу європейську криптобіржу WhiteBIT. Це всесвітньо відома платформа, яка дозволяє проводити операції з сотнями криптовалют, включаючи популярні BTC, ETH, LTC і DOGE. Тут можна не тільки купити криптовалюту за фіатні кошти, а й обміняти один актив на інший, торгувати та інвестувати.

Дивовижний добовий обсяг торгів, адаптований мобільний додаток та до дрібниць продуманий функціонал перетворили криптобіржу WhiteBIT на надзвичайно зручний інструмент трейдингу. Його використовують, як професійні гравці криптовалютного ринку, так і трейдери-початківці.


Перегляди: 308
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: