НОВИНИ

Прибутковість виробництва молока продовжує знижуватись

05.09.2016 11:58

В поточному році ФАО та ЄБРР запровадили індекс умовної прибутковості виробництва молока, або український молочний індекс (УМІ). УМІ показує відношення доходу, який середня ферма отримує від продажу 1 кг молока 1 ґатунку до вартості раціону концентрованих кормів. Його динаміка у порівнянні з молочним індексом ФАО та індексом умовної прибутковості переробки дозволяє побачити картину на ринку молока.

Цікаво, що динаміка УМІ корелює із світовими індексами ФАО – це говорить про те, що український ринок молока залишається глибоко інтегрованим у світовий. Тим не менш, по мірі зменшення експорту ця кореляція слабшає.

Динаміка індексів молочного бізнесу, 2012-2016

Загалом, динаміка УМІ підтверджує усі попередні прогнози, які робили ФАО та ЄБРР протягом року: умовна прибутковість виробництва молока продовжує знижуватись.

Якщо поглянути на останні 12 місяців, то тут спостерігаються уже доволі значні розбіжності між індексом ФАО та українським молочним індексом:

Динаміка молочних індексів, серпень 2015 – серпень 2016

Незважаючи на те, що світові ціни почали досить стрімко відновлюватися, індекс прибутковості виробництва молока в Україні суттєво не змінився. Очікувалось, що в серпні він буде зростати, проте ми маємо історично найнижчий серпневий рівень УМІ: він нижче минулорічного на 7,7%,  і на третину нижчий, ніж в середньому за останні п’ять років. За шість років, протягом яких ФАО та ЄБРР мають статистично достовірні ринкові дані, такого низького індексу ще не було.

Зазвичай найнижчі показники прибутковості спостерігаються у травні, в сезон «великого молока», а вже у липні вони починають відновлюватись. Величезний надлишок молока, який є в Україні, призвів до того, що цього відновлення не сталося: вперше за останні роки  мінімальний показник прибутковості було зафіксовано у серпні.

В цілому, якщо брати дані за календарний рік УМІ вищий минулорічного на 5%  – завдяки високим зимовим індексам, коли запаси на підприємствах були мінімальними, а ціни на сухе молоко та масло – відносно високими. Тим не менш, індекс умовної прибутковості виробництва молока гірший ніж середній за останні роки на 24,1%.

Ця ситуація є дуже складною для виробників молока. Проте, більшість з них налаштовані оптимістично через світові тенденції до підвищення цін. Фундаментальні економічні фактори не є настільки обнадійливими. Хоча вже відбулося значне зниження темпів виробництва молока, вони все ще, хоч і повільно, але продовжують зростати. Основним позитивним фактором на світовому молочному ринку став Китай, що збільшив імпорт молока, проте важко сказати, чи це стане тривалою тенденцією. Великих причин для зростання світових цін на сьогоднішній день немає.

Чим запам’ятався 2016 рік для молочного ринку?

Вперше в історії частка молока, зібраного на переробку від особистих селянських господарств  впала до 30% за підсумками 7 місяців 2016 року. Ще на початку року вона становила до 38%. Це пов’язано із тим, що витрати на збирання молока від населення зростають, а отже, переробникам стає дедалі менш вигідно купувати «домашнє» молоко.

Експорт молока: найболючіша тема

Експорт залишається дуже низьким – наразі ми спостерігаємо зменшення на 40% до минулого року через втрату поставок до Криму та РФ. Частка країн СНД в експорті молочних продуктів в 2016 році не тільки не зменшилась, а ще й зросла до 63% з 52% в 2015 році. Це говорить про те, що фактично Україні поки що не вдалося диверсифікувати свій експорт молока.

Динаміка експорту молочних продуктів за напрямками, 2016 до 2015

«В рамках своїх можливостей ми працюємо над просуванням експорту. Ми  запустили дослідження потенційних світових ринків, зокрема, регіонів MENA, Підсахарської Африки та інших, а також підтримуємо торгівельні місії. Проте, питання ефективного налагодження експорту найбільше залежить від синергії, взаємної довіри та наполегливої праці виробників.» – коментує Андрій Ярмак.

Якщо підсумувати, то прогнози ФАО та ЄБРР продовжують здійснюватися. Лише підвищення ефективності виробництва молока на 5-7% у 2016 році дозволить вийти на той самий фінансовий результат. Це є цілком посильним завданням для професійних господарств.

За матеріалами: Прес-служба ФАО

 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: