НОВИНИ

Перевірка кавунів на нітрати в Києві: у 80% все погано

30.08.2016 07:21

Журналісти видання Страна.ua обійшли з нітратометром столичні ринки та супермаркети, перевіряючи кавуни на вміст нітратів. Результати перевірки невтішні: у 80% нітрати перевищували норму у Декілька разів. Цікаво, самий високонітратний кавун був на Бессарабському ринку (134 мг при нормі 60). Друге місце в анти-рейтингу місць для покупки кавуна – стихійний ринок (109 мг). Кавуни в супермаркетах також перевищують норму.

Олег Рубан, головний санлікар Києва так прокоментував ситуацію: “Перевіркою баштанних культур (до яких відносяться і кавуни) займається не санстанція, а ветеринарна служба. Але сьогодні її реформують, і тому контроль фактично проводить виробник.

Виробник обов’язково перевіряє товари на нітрати. Також контрольну перевірку проводять вже в організованому місці торгівлі – в супермаркеті і на базарах. На базарі для цього діє власна спеціалізована ветеринарно-санітарна лабораторія. Всі несанкціоновані торгові точки (стихійні ринки) працюють без документів, без дозволів та відповідних контрольних лабораторних досліджень. Тому купувати продукти там вкрай небезпечно. При показнику нітратів понад 100 мг на кг при нормі 60  у людини може бути серйозне токсичне отруєння.

Те, що не дивлячись на обов’язкові перевірки продуктів все одно виявлено в кавунах нітрати, можна пояснити тільки безвідповідальним ставленням з боку продавців до діючих нормативів. На жаль, сьогодні це зустрічається, і ми максимально намагаємося з цим боротися.

У магазинах, великих супермаркетах, на базарах продавці несуть за товар, який продають, повну адміністративну та кримінальну відповідальність. Державний контроль якості продукції ми, зі свого боку, здійснюємо виключно при проведенні перевірок (рейдів). Якщо після поїдання нітратного кавуна у вас зафіксували гостре харчове отруєння, продавець несе за це кримінальну відповідальність (згідно 125 статті КК, аж до позбавлення волі на строк до 2 років). І довести провину продавця в таких випадках легко, тому що таке отруєння протікає дуже швидко – вже через 1-3 години після вживання кавуна. Потім кавун перевіряється на вміст нітратів, і чеком ви підтверджуєте, що кавун був куплений саме тут. Ми не можемо сказати, чи почастішали випадки отруєння кавунами на сьогоднішній день. Ми не реєструємо їх. Але це пов’язано не з тим, що отруєнь немає, а з тим, що люди просто не звертаються за медичною допомогою, а займаються самолікуванням.”

За матеріалами: Страна.ua

 

 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: