НОВИНИ

Аграрна галузь країни: фаза застою?

30.08.2016 11:12

За підрахунками Асоціації Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ), у цьому році вітчизняні аграрії зберуть 62-63 млн тонн зернових, тобто майже стільки ж скільки за останні 3-5 років.

“Враховуючи це, ситуацію на зерновому ринку можна охарактеризувати, як застій”, – вважає генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.

На думку Наталії Шпигоцької, аналітика ІК Dragon Capital,  у порівнянні с Євросоюзом та США врожайність в Україніс на 30-40% менша через брак інвестицій,

За словами генерального директора СП «Нібулон» Олексія Вадатурського Україна могла би виробляти у два рази більше. При цьому аграріям не потрібні ні пільги, ні субсидії. Адже умови для вирощування зернових у нас в країні набагато кращі за європейські. “Коли до мене прийшли перші угорці, вони сказали, що “у вас така земля, що де посіяти, там виросте”, – розповів Олексій Вадатурський.

“Проблема України в тому, що Україні пощастило з родючою землею, та хорошими погодними умовами. Це означає, що у нас є можливість вирощувати зерно з мінімальними витратами”, – вважає Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital.

Але багато хто в Україні продовжує працювати за старими технологіями і не бажає підвищувати ефективність роботи.

Змінити ситуацію можна за двох умов, вважає Тарас Висоцький: “Для того, щоби мати вищу врожайність, треба впроваджувати інший рівень технологій. Для того, щоб впроваджувати інший рівень технологій, потрібно два фактори: по-перше, фінанси, а по-друге, кваліфікований персонал”.

Але важливо створити більш прозорий зерновий ринок і покращити нормативну базу, зауважує Олексій Вадатурський. Адже за його даними, сьогодні понад 30% врожаю виробляється тіньовим бізнесом, для якого головне – не ефективне виробництво, а отримання прибутку за мінімальних інвестицій.

За матеріалами: НовоеВремя


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: