ВАЖЛИВО

Чи варто приватні землі продавати на електронному аукціоні Прозорро Продажі

03.09.2022 12:07
Screenshot_1

Чи варто приватні землі продавати на електронному аукціоні в державні системі Прозорро.Продажі? Хтось скаже, що для цього потрібно дуже багато документів, на це немає часу, коли їх робити! Але документи  все одне прийдеться робити, а угоду посвідчувати у нотаріуса бо без цього вам не вдасться переоформити права на земельну ділянку (пай), та одержати кошти, пише  agronews.ua.

Тому, якщо власник хоче реалізувати право продажу земельної ділянки через електронний аукціон, йому ніхто це не завадить.

Якщо земля в оренді, набагато вигідніше скористатися послугами електронного аукціону, та

  • одержати дійсну ринкову ціну за свою земельну ділянку,
  • позбутися таким чином не доброчесного орендаря, який в деяких випадках перешкоджає законному праву власника землі (земельного пая).

А якщо так станеться і орендар дійсно захоче придбати вашу земельну ділянку, то він це буде вимушений робити за ринковою ціною на електронному аукціону який ви призначили. В такому випадку пропозиція покупця “з пріоритетом, тобто вашого орендаря” є рівною пропозиції, що є найвищою із запропонованих іншими учасниками електронного аукціону.

Які переваги електронного аукціону державній системі Прозорро.Продажі?

1.Прозорість процедури продажу. На електронному аукціоні формується дійсно ринкова ціна яку отримує власник за свою земельну ділянку;

 2. Відсутність «посередників» та «шахраїв» під час продажу/купівлі земельної ділянки (паю).  Продаж відбувається в державній електронній торговельній системі, учасниками якої є фахівці – авторизовані електроні майданчик, які пройшли ретельний відбір, одним із яких є майданчик;

3. Продавець земельної ділянки не сплачує комісії у разі продажу земельної ділянки, витрати зі сплати комісії покладаються на покупця;

 4. У разі не достовірної інформації, чи то відсутності прав у покупця,  безкоштовне скасування результатів електронного аукціону та повернення коштів в повному обсязі;

Що потрібно знати власнику  земельної ділянки (паю)?

Земельну ділянку (пай) тепер можна продавати і купувати. Під забороною залишаються купівля-продаж державних та комунальних сільськогосподарських земель.

З 1 липня 2021 року до 2024 року право на придбання мають тільки  фізичні особи – до 100 га в одні руки. З 2024 року землю зможуть купувати і юридичні особи. 

Обмеження – 10 тис га в одні руки. Іноземці  купувати українські землі не можуть. За законом пріоритетне право на купівлю має орендар земельної ділянки.

    З чого треба починати продавцю (власнику земельної ділянки)

Перше: потрібно перевірити наявність документів, які засвідчують право власності на земельну ділянку (пай). Право на земельну ділянку може посвідчуватися наступними документами:

✔️  Державний акт на право власності земельну ділянку (видавався у 1992-2012).

✔️  Витяг (свідоцтво) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (видавався у 2013-2015).

 ✔️ Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (видається з 2016).

Друге: перевірити наявність своєї земельної ділянки на Публічній кадастровій карті за кадастровим номером (безкоштовно на map.land.gov.ua ).

Третє: перевірити, чи зареєстровані на земельну ділянку речові права. Це можна зробити через Кабінет електронних сервісів Міністерства юстиції.

     Що робити, якщо кадастрового номера немає?

Якщо номера немає, треба звернутися до сертифікованої землевпорядної організації, яка має розробити технічну документацію щодо встановлення меж ділянки.  Після реєстрації ділянки в кадастрі потрібно зареєструвати речові права на земельну ділянку.

  Які документи потрібні для продажу земельної ділянки на електроному аукціоні та укладання та реєстрації угоди (Договору купівлі-продажу)

1. Документи, що підтверджують право власності на земельну.

2. Витяг з Державного земельного кадастру (можна отримати в нотаріуса).

3. Витяг з Державного реєстру прав (можна отримати в нотаріуса).

4. Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку (можна отримати в “Дії”, на сайті Держгеокадастру або у ЦНАП)

5. Паспорти та реєстраційні номери облікової картки платника податків (ідентифікаційні номери) сторін договору.

6. Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки (можна отримати через онлайн-сервіс Фонду держмайна (безкоштовно) або замовити в оцінювача (платно).

7. Якщо договір укладатиметься за довіреністю, необхідно мати таку довіреність, паспорт та ІПН.

8. Згода чоловіка/дружини на укладення договору, свідоцтво про шлюб або свідоцтво про розірвання шлюбу.

9. Для укладання угоди потрібен банківський рахунок (оплата здійснюється в безготівковій формі) та електронний цифровий підпис (можна отримати в “Дії”)

10) Проєкт договору купівлі-продажу (який безкоштовно залюбки нададуть фахівці нашого майданчика ;

11) Фотографічні зображення земельної ділянку (бажано мати/але не обов’язково);

* нагадуємо що під час дії Воєнного стану державні органи/державні реєстрі можуть працювати з перебоями.

  Як визначити початкову ціну земельної ділянки?

Ціну встановлює продавець. Орієнтир – нормативно-грошова оцінка (НГО). Це не ринкова ціна, але за законом – це поріг, нижче якого земля коштувати не може, як це вам зробити складно то всі рекомендації та поради вам нададуть фахівці майданчика.

???? Радимо звертатись за телефонами 0 (800)339-627, (066)292-5399, (068)420-42-10, (050)532-01-85, або надсилайте запит на ел.пошту: [email protected]

Бажаємо вдалих продажів!

Реєстрація на майданчику для продажу земельної ділянки (паю).

Реєстрація на авторизованому майданчику для участі в аукціонах.

Всі цікаві земельні ділянки в категорії продаж землі.

Всі цікаві земельні ділянки в категорії продаж права оренди.

Торговельна система «ProZorro.Продажі» є найбільшим в Україні онлайн-сервісом з проведення закупівель та продажів як провідними державними, так і найбільшими комерційними компаніями.

✅Авторизований торговельний майданчик PUBLIC PROC ваш найдійний путівник на ринку землі України – рекомендації краще за рекламу» 0 800 339 627 (безкоштовно для всіх операторів)  Працює 24/7 без перерви та вихідних, пакет документів для участі в аукціоні готуємо та надаємо учаснику – безкоштовно.

Також найголовніші економічні новини читайте за посиланням.



Перегляди: 11
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: