НОВИНИ

Через змини клімату в Україні розселяються тарантули та південні отруйні павуки-агріопи

11.09.2020 07:02
argiope_bruennichi_01

Населення центральних та північних областей України усе частіше стикається із акліматизацією у цих регіонах південних отруйних павуків.Так, тарантула у себе на городі зловив глухівчанин Влад Павлик. Чоловік навіть виклав пост в соцмережах з надією знайти пухнастому павучкові господарів. Про це повідомляє sts.sumy, пише https://agronews.ua.

Свою історію також розповіла Наталія Шевченко: «Пам’ятаю, коли ми приїхали жити до Глухова (я була у 6-му класі), діти розповіли, що є такі павуки. Дійсно, вони зустрічалися в городі, жили у вертикальних нірках. Нікому не заважали, спокійно виводили потомство, а ми за цим спостерігали».

Чи справді тарантули небезпечні для людей і чи варто рятувати їх від заморозків, журналісти запитали у біолога, викладача кафедри теорії і методики викладання природничих дисциплін Глухівського НПУ ім. О. Довженка Алли Кмець.

“Це дійсно отруйний павук, але його отрута діє тільки на комах, ящірок, мишей. Для людини – це болючий укус, такий, ніби ужалило дві бджоли одночасно. Але не смертельний. Єдина небезпека – для алергіків, які гостро реагують на укуси будь-яких комах. Щоб тарантул вкусив, потрібно або наступити на нього, або придавити, як кажуть – сунути палець до рота. Сам нападати він не буде”, – пояснила вона.

Ці павуки часто зустрічаються на півдні України, в степах. На Глухівщину зазвичай потрапляють разом з привезеними з тих регіонів фруктами, овочами, кавунами та динями, тому тут їх помічають у серпні-вересні, практично ніколи – взимку і навесні. Але оскільки клімат став набагато тепліше, робити висновок про те, що тарантули не зможуть перезимувати, не можна.

Рятувати такого павучка біолог не радить. Справа в тому, що живуть вони і так недовго: 90% гинуть, залишаються тільки молоді самки, які носять кокон з яйцями. Утримувати в неволі тарантула важко, тому що годувати потрібно тільки живим кормом: борошняними хробаками, мухами, кониками.

Також стали помічати на Глухівщині отруйного павука аргіопу тигрову.

Він має забарвлення оси – жовто-чорного кольору, чим попереджає про небезпеку. Через аномальну спеку цей павук оселився майже по всій території України. Укус аргіопи має більш важкі наслідки, ніж тарантула, але для людини – теж не смертельні. Як стверджують очевидці і постраждалі, він може бути дуже болючим, при цьому біль триває до трьох днів.

“Цей красивий павук – не агресивний, але зайвий раз його турбувати не варто, особливо, коли він перебуває на полюванні на павутині. Будьте уважні і обов’язково попередьте маленьких дітей, які можуть ним зацікавитися”, – порадила Алла Кмець.


Перегляди: 63
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: