НОВИНИ

Через магнітні бурі на світ очікує нашестя ураганів

20.05.2024 18:20
4

Нещодавно Землю розбурхав найпотужніший за останні 20 років геомагнітний шторм. Його наслідками стали північне сяйво, яке спостерігалось навіть в Україні, а також втрата радіозв’язку та некоректна робота деяких супутників. Проте науковці не виключають, що через магнітні бурі на світ також може очікувати ще й хвиля ураганів. Про це повідомляє OneUa, пише agronews.ua.

Учені проаналізували дані про тропічні циклони за останні 5 500 років. У підсумку дослідникам вдалось виявити певну закономірність. В історії планети є періоди, коли на Землі частота формування таких циклонів зростала на 40%. Як з’ясувалось, ці кліматичні явища виникали саме у періоди дуже високої активності Сонця. 

Науковцям з Університету штату Флорида вдалося реконструювати відомості про шторми в північно-східному регіоні Мексиканської затоки. Отримані результати науковці порівняли з даними про коливання загальної сонячної радіації. Визначити періодичність високої активності Сонця вдалося завдяки кільцями дерев. Адже, проаналізувавши вміст вуглецю-14 в прошарках деревини, можна дізнатись, коли відбувалися піки та спади активності Сонця. 

Як з’ясувалось, велика чисельність циклонів спостерігалась упродовж 1410 – 820 років тому. Потім був доволі тривалий період спаду. Нове зростання кількості циклонів розпочалося вже в середині ХХ століття. Цей процес триває і сьогодні. Отож у підсумку маємо закономірність, відповідно до якої зростання рівня сонячної радіації провокує активне утворення тропічних циклонів. 

На думку дослідників, через активність Сонця Земля отримує додаткову енергію. Через це нагрівається океан. Це, власне, і стає передумовою для посиленого формування циклонів. 

Водночас, за словами науковців, наслідки підвищеної сонячної активності вже помітні. До прикладу, у Сполучених Штатах розпочався сезон ураганів. Він буде рекордно потужним. Метеорологи прогнозують щонайменше 20 штормів. 



Перегляди: 73
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: