НОВИНИ

Частка ЄС в експорті українського меду досягла 80%

17.08.2020 11:02
original (1)

Частка ЄС в експорті українського меду складає 80%. Поточний обсяг експорту в 7-8 разів перевищує щорічний обсяг загальної квоти, що підтверджує зацікавленість в українському медові зі сторони європейських партнерів. Про це повідомляє ПроАгро, пише agronews.ua.

Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, у рамках якої почала функціонувати поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі, сприяло збільшенню країн-покупців та нарощуванню об’ємів експорту українського меду, а відповідно і надходженню валютної виручки в країну.

Так, уже за результатами 2016 року обсяги експорту збільшились на 42%, в порівнянні з 2015-м, і позитивна тенденція продовжує зберігатись. Через рік після підписання Угоди кількість підприємств, що мали право поставляти мед на ринки ЄС, зросла до 52, а вже на кінець 2019 року – до 72.

Протягом дії ЗВТ українські компанії-експортери меду активно використовують можливості безмитних тарифних квот. Як основна, так і додаткова преференційна квота на мед використовувалася в перші дні місяця.

Незважаючи на те, що на позаквотний об’єм діє імпортне мито в розмірі 17,3%, обсяги експорту українського меду продовжують збільшуватись. Поточний обсяг експорту в 7-8 разів перевищує щорічний обсяг загальної квоти, що підтверджує зацікавленість в українському медові зі сторони європейських партнерів.

Зросла і частка України в імпорті меду в країни ЄС: якщо у 2013 році вона становила лише 10%, то в 2019 – понад 20%. Відповідно, Україна стала другим постачальником меду в Європу, поступившись лише Китаю.

Нагадаємо, в Україні недосів сої призведе до напруженого балансу.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: