НОВИНИ

Болгарія планує зняти заборону з українського соняшника

27.11.2023 14:08
agraine-sunflower-644775

Болгарські виробники рослинної олії вимагають повернення з 1 грудня повної лібералізації імпорту соняшнику з України. Про це пише Agricensus, передає agronews.ua.

«Ми чекали два з половиною місяці, щоб побачити, що станеться. Ніхто не питав нашої думки перед введенням заборони на імпорт з України, а зараз знову обговорюються якісь умови. Імпорт соняшнику повинен бути лібералізований», — заявив президент Асоціації виробників олійних культур Яні Янев.

Водночас позиція болгарського уряду залишається неоднозначною: з одного боку, вони заявили, що переробники не залишаться без сировини, а з іншого — не підтвердили, що заборона буде скасована.

Джерела на ринку зазначають, що уряд тримає деталі в таємниці, намагаючись потенційно стримати будь-яке невдоволення з боку болгарських фермерів. Однак відсутність ясності породила чутки, оскільки пропозиція українського соняшнику та ріпаку необхідна, особливо з огляду на менший місцевий врожай цього сезону.

Урожай соняшнику в Болгарії в 2023/24 МР оцінюється в 1,6 млн т, що майже на 24% нижче, ніж торік, згідно з оцінками джерел на місцевому ринку.

«Ймовірно, наші переробні заводи вже виснажені, зважаючи на дуже поганий місцевий урожай цього року, а також фермерів, які зберігають соняшник і пшеницю в якості хеджування», — сказав Agricensus місцевий болгарський трейдер.

Водночас болгарські покупці стурбовані новим режимом ліцензування в Україні для експорту соняшнику, кукурудзи та ріпаку, згідно з планом, раніше узгодженим між Україною та Європейською комісією, а також бажанням українських фермерів продавати, зважаючи на високі ціни на місцевому українському ринку.

«Імпорт з України є, але він складний. Потрібно надати багато документації з проблемами, ви можете імпортувати за умови, що ви декларуєте, що це для реекспорту побічних продуктів», — повідомив брокер з Болгарії.

І додав, що імпорт соняшнику можливий, якщо не буде експортних ліцензій з України і не буде проблем з митницею Болгарії.

«Цілком ймовірно, що заборону буде знято, але є питання ліцензії, яка поки що не діє, ніхто не отримав ліцензію», — зазначило джерело на місцевому переробному заводі.

Офіційного підтвердження щодо статусу заборони або планів щодо її скасування поки немає.



Перегляди: 65
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: