У цехи виготовлення ковбас, паштетів, сосисок та інших напівфабрикатів або дитячого харчування сировина приходить і зберігається у вигляді великих заморожених блоків. Перед безпосереднім відправленням у виробництво їх слід розморозити або хоч подрібнити. Перше займає багато часу і через те небажане у промислових умовах. Друге робиться ефективно при наявності спеціальної машини. Блокорізка для м’яса швидко подрібнює заморожений продукт на невеличкі шматки масою не більше 200 г кожен. Застосування цього приладу не обмежується роботою з м’ясними блоками. Так само ефективно він здатен подрібнити заморожений сир, шоколад або вершкове масло.
Конструкція та хід роботи подрібнювача заморожених блоків
Головним робочим органом блокорізки є вал з ножовими різаками. Він приводиться у дію за допомогою електродвигуна через ремінну передачу. Для натягу останньої потужний мотор, що закритий металевим кожухом, можна перемістити у вертикальному напрямку та зафіксувати болтами.
У силовій шафі є пульт управління. Відділ завантаження блоків ззаду машини автоматично закривається заслінкою, що унеможливлює викиди назовні нарізаних шматків продукту. Під час першого контакту блоку з ножовим валом можливий ефект відбою. Щоб цього не трапилося, поставлено пристрій для підтискання. У передній частині розташований відсік подрібнення з висувним лотком з ручкою. Його об’єм дозволяє опрацювати кілька блоків і лише після цього вивантажувати.
Вся конструкція зібрана у міцному металевому корпусі із чотирма опорами, які можна відрегулювати та зафіксувати у вибраному положенні. При розробці машини велика увага була приділена її безпечній роботі. Про деякі засоби вже було сказано і до цього слід додати, що блокорізка обладнана датчиками положення, які вимикають її при відсутності приймача, візка або коли відчинений люк.
Основні технічні характеристики:
- Потужність електричного двигуна (номінальна), кВт: 15;
- Загальна маса обробленої сировини, кг/год: 4000;
- Температура заморожених блоків, град С: від -18 до -3;
- Маса машини, кг: 750;
- Розміри, мм: 1400 х 1130 х 1680.
Коли виникає необхідність помити машину після закінчення робочої зміни або провести технічне обслуговування (замінити ножі чи нагострити їх), то для цього передбачений відкидний люк з двома ручками. Він обладнаний модулем блокування, що робить неможливим випадкове відчинення.
Як працює блокорізка?
Керування подрібнювачем дуже просте. Оператор вмикає машину, а потім відчиняє заслінку приймального відсіку та один за іншим завантажує заморожені блоки. Після заповнення лотка його висувають та виймають подрібнені шматки. Для роботи з блокорізкою досить однієї людини. Спеціальне навчання не потрібне, треба лише виконувати загальні вимоги безпеки праці.