НОВИНИ

Агрофірма «Відродження» за 5 років збільшила поголів’я свиней майже в 10 разів

30.06.2020 14:32
https://agronews.ua/

Агрофірма «Відродження» займається свинарством вже 15 років і за цей час стала провідним господарством цього напрямку в складі групи Ristone Holdings. За 5 років роботи збільшила поголів’я свиней майже в 10 разів. Про це повідомляє пресслужба Ristone Holdings, пише agronews.ua.

У 2005-му році в агрофірмі «Відродження» ухвалили рішення про відновлення свинарського напряму зі збільшенням поголів’я до 10-11 тис. На той момент господарство мало близько 1300 голів свиней, а інфраструктури для розширення поголів’я практично не було.

Команда агрофірми згадує ті роки як «спекотну пору», адже працювати доводилося в режимі розширеного відтворення, а будівельники часом ледве встигали здавати нові об’єкти для розміщення тварин.

Але, незважаючи на жорсткий графік, вже до 2010-го року агрофірмі вдалося досягти поставленої мети, водночас створивши для тварин необхідні умови утримання.

Старі корпусу агрофірми були реконструйовані під маточники, приміщення для дорощування і утримання поголів’я після відлучення. З нуля було побудовано ще 3 великих корпуси, в яких обладнали 120 місць опоросу, приміщення для 350 голів свиноматок і ще понад 3,5 тис. поросят на дорощуванні.

Щоб раціонально розмістити збільшене поголів’я сконструювали також 21 ангар, кожен з яких міг вмістити від 200 до 250 голів свиней для відгодівлі.

В процесі розвитку господарства стало зрозуміло, що більш затребуваними на ринку стають м’ясні, а не сальні породи. Для поновлення стада господарство закупило партію ремонтних свиней в Мелітопольському племзаводі. Почали співпрацю з європейськими заводчиками та організували постачання з Угорщини: були завезені м’ясні кнури, 150 голів великої білої породи, 150 голів гібрида великої білої породи з ландрасом. У Терезинському племзаводі закупили оптимусів. На підприємстві затвердили схему гібридизації.

Сьогодні поголів’я агрофірми «Відродження» переважно підпадає під 1 категорію і вважається беконним, що дозволяє співпрацювати з однією з найбільших українських м’ясних фабрик «Алан».

У 2015-му році в господарстві провели модернізацію систем годування в групі відгодівлі, замінили стандартні бункерні годівниці на системи зі зволоженням корму. Разом з коригуваннями раціону це дозволило істотно поліпшити динаміку за середньодобовим приростом. Так в 2015-му році він становив 723 г, вже в 2016-му році збільшився до 760 і продовжував зростати в наступні роки. На середину 2020 року господарство має середньодобовий приріст у 847 г.

У 2017-му році в господарстві провели модернізацію ще двох корпусів з приміщеннями для дорощування поголів’я, встановивши там аналогічні кормові автомати, що теж позитивно відбилося на продуктивності. Так, у цій групі в 2016-му році (до впровадження нових годівниць) середньодобовий приріст становив 426 г, а в 2017-му – 438 г. Цього року він становить 457 г.

В агрофірмі «Відродження» застосовується штучне запліднення, яке дозволяє контролювати і покращувати характеристики потомства. Для цього створені станції для штучного осіменіння, в яких містяться кнури-виробники.

Загальна сума інвестицій в модернізацію господарства за ці роки склала десятки мільйонів гривень.

Читайте також: Ristone Holdings будує елеватор для насіння соняшнику на 20 тисяч тонн.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: