НОВИНИ

AgriChain Logistic: польова логістика під мікроскопом

19.08.2022 14:07
001---title-news

Будь-яка логістична діяльність будується на правилі «7R» (анг.: right product, right quality, right quantity, right time, right place, right customer, right cost): безперебійна доставка відповідної продукції (поле – склад, елеватор – споживач) необхідної якості та кількості в погоджене місце за відповідний час при належному рівні логістичного сервісу. Але це якщо описувати процес широкими мазками. Але IT-компанія AgriChain пропонує подивитися на польову логістику під мікроскопом.

Метою автоматизації логістики є формування єдиної автоматизованої системи від «поля» до «покупця» для досягнення бізнес-цілей та отримання позитивного ефекту в підвищенні ефективності операційної діяльності завдяки оптимізації, автоматизації та регламентації логістичних процесів. Створення цілісного автоматизованого процесу логістики та функціонування в єдиному інформаційному полі.

IT-компанія AgriChain пропонує подивитися на логістичні процеси під мікроскопом та зрозуміти, де саме в ланцюжку відбуваються втрати, та де знаходяться «білі плями» логістичного процесу, які зони варто покрити контролем і як застосунок AgriChain Logistic може у цьому допомогти.

 Цей застосунок допоможе створити єдину автоматизовану систему від «поля» до «покупця» на основі програмних продуктів AgriChain та внутрішніх розробок ІТ-департаменту Астарти.

При автоматизації логістики важливим є планування розміщення майбутнього урожаю. При такому, без перебільшення, масштабному плануванні необхідно враховувати розмір засіяних площ, планові показники урожайності, місткість складів, наявність альтернативних варіантів зберігання продукції, потужності приймання та відвантаження тощо. І все це потрібно робити завчасно, аби у пік збиральної кампанії під елеватором не вишиковувалася довга черга зерновозів, а він при цьому не був переповнений.

Тому вже на початку нового маркетингового року необхідно мати уявлення про те, куди і яку продукцію планується розміщувати, а також те, чи є потенційні ризики, і як їх можна уникнути. Розробники компанії AgriChain спроектували додаток AgriChain Logistic таким чином, щоб користувач отримував ідеальний план розміщення зібраного збіжжя. Цей аналіз робиться на основі різних факторів: урахування відстані, вартості прийому та зберігання на елеваторах, місткості тощо.

«Це так званий сценарний підхід, що дає  можливість змінювати умови та моделювати можливі сценарії. Наприклад, якщо потужність власних елеваторів не дає можливості розмістити всю продукцію і вимагає використання додатково сторонніх елеваторів, система запропонує альтернативний варіант, а також система запропонує зберігання частини зерна в рукавах (силобегах) ― пояснює Вікторія Харченко, менеджер стратегічних проєктів AgriChain.

Невід’ємною складовою при плануванні розміщення продукції є середньостроковий план відвантаження, що дає змогу управлінню логістики проаналізувати терміни виконання форвардних контрактів та інші деталі продажу для ефективного планування необхідної кількості рухомого складу. При розробці даного функціоналу за основу беруться форвардні контракти на новий урожай, під які система планує орієнтовне наповнення контракту. Наступним етапом система самостійно моделює, яку кількість тої чи іншої продукції,  та в який період необхідно реалізувати, аби не допустити переповненості елеваторів та забезпечити ліквідність.

«Реліз вищезгаданого функціоналу планується здійснити до 1 вересня поточного року для компанії АСТАРТА, ― додає Вікторія Харченко, ― аби його можна було якісно протестувати при збиранні пізньої групи зернових».

Сезонний калькулятор

Перед початком тендерних процедур спеціалісти з авто-логістики мають розрахувати необхідну кількість транспорту для забезпечення безперервного процесу збирання урожаю. За допомогою сезонного калькулятору є можливість здійснити даний попередній розрахунок потреб в автомобілях та комбайнах на сезон.  

Отже, на основі даних AgriChain Plan, спираючись на сценарний підхід, спеціалісти компанії розробили сезонний калькулятор в додатку AgriChain Logistic. У ньому можна змінювати параметри врожайності, норму виробітки комбайну, кількість днів збирання тощо і розуміти, як ті чи інші зміни параметрів вплинуть, наприклад, на необхідну кількість комбайнів

«Даний «калькулятор» робить розрахунок, враховуючи, скільки в компанії є власних комбайнів і вантажівок, а також враховує клас автомобіля: камаз це чи єврозерновоз. Враховуючи дані параметри, автоматично розраховує скільки автомобілів і комбайнів необхідно «затендерити» на сезон та розраховує орієнтовний бюджет (план затрат)у», ― розповідає Вікторія Харченко,   

Формування специфікації на транспорт

Після визначення контрагентів для здійснення перевезення продукції з полів, важливо здійснити контроль, фіксацію транспортних засобів (вагогабаритний контроль) та водіїв, які будуть працювати по відповідному договору, контрагенту.

За словами Вікторії Харченко, тепер спеціалісту необхідно лише завантажити файл і далі система самостійно перевірить чи зазначені транспортні засоби є в 1С довіднику «Транспортні засоби» і в довіднику «Моделі», або ж підсвітить ті елементи чи реквізити, які відсутні або неактуальні і дасть можливість автоматично створити стандартну заявку на НДІ і слідкувати за статусом виконання Заявки.

Вищезгаданий функціонал було розроблено ще торік, але цього року допрацьовано та вдосконалено.

Оперативний калькулятор

Базою для створення Оперативного калькулятору є сезонний, однак він використовується вже в період збиральної кампанії, коли на основі даних агрономічної служби, необхідно запланувати автотранспорт на наступний день при можливій зміні тих чи інших параметрів.

«Отже, після того як система розрахувала певну кількість транспортних засобів для роботи на конкретному полі, ми можемо змінювати запропоновані «сценарії», наприклад, норму завантаження, для аналізу впливу даного параметру на необхідну кількість транспортних засобів. Наступним кроком, в один клік, маємо можливість створити «План-наряд» на об’єм продукції, який вказали до перевезення на наступний день. Таким чином ми автоматично створюємо план-наряд, в який крім даних щодо збору урожаю, також імпортується інформація щодо транспортних засобів та водіїв по кожному актуальному договору», – роз’яснює Вікторія Харченко:

Документ «Специфікація» формує перелік транспортних засобів, які верифіковані та підготовлені нами для перевезення продукції. Після вибору вантажівок ми створюємо «план-наряд», який автоматично надходить в чат-бот водія, в якому вказані пункт завантаження, пункт розвантаження та побудований оптимальний маршрут перевезення.

Розрахунок орієнтовного бюджету на перевезення

При плануванні «на завтра» логіст має можливість проаналізувати майбутні затрати на перевезення, оскільки система розраховує плановий бюджет затрат на основі актуальних розцінок на сезон та плану збирання. Завершальним етапом планування авто є можливість план-фактного аналізу виконання нарядів, аналіз збору урожаю та виконання перевезень.

Контроль черги на елеваторі

Контроль черги на елеваторі дає можливість зменшити ризик виникнення черги шляхом оперативного прийняття рішення щодо переміщення транспорту на основі актуальної інформації щодо наявної кількості та розташування авто. Додатково міститься інформація щодо продукції, яка знаходиться в кузові, а також даний функціонал дає можливість автоматичного виклику водія і керування його переміщенням в межах елеватору. А ще  система дозволяє безпосередньо з програми 1С здійснювати дзвінок водієві, щоб зорієнтувати його до яких завальних ям йому рухатися.

«Після того, як зібраний врожай надійшов на елеватор, починається етап кількісно-якісного обліку продукції. Наразі ІТ-департаментом АСТАРТИ здійснюється доопрацювання звітів, зокрема і в системі Power BI. На даний час реалізовано контроль кількості та якості продукції по силосах. Таким чином комерсанти чи логісти, відкриваючи звіт, можуть побачити конкретно по кожному силосу, яка кількість продукції і якої середньозваженої якості знаходиться в силосі. Після доопрацювань спеціалістам буде доступна вичерпна аналітика щодо того, скільки зернових планувалося завезти на конкретний елеватор, скільки фактично надійшло та під які контракти здійснено відвантаження і який незарезервований залишок продукції доступний до продажу», ― говорить Вікторія Харченко.

Оперативне планування відвантаження

Дане оновлення стосується автоматизації процесів для працівників комерційної логістики щодо планування, фактичного здійснення та контролю відвантаження під контракти передбачає створення робочого столу для логіста, заявки на перевезення, резервування продукції під контракт тощо.

«Зараз ця робота здійснюється у Word. В ході реалізації проєкту планується впровадити механізм резервування продукції на елеваторі. Переглядаючи залишки на елеваторі, спеціаліст матиме інформацію, яка кількість продукції вже зарезервована, а який об’єм доступний для продажу. ― коментує Вікторія Харченко

Робочий стіл логіста для планування та контролю відвантаження

Це доопрацювання планується реалізувати до кінця року. «Робочий стіл логіста»  повністю «закриє» необхідність у використанні таблиць Excel, адже вся необхідна інформація буде в одному застосунку.

«Логісти зможуть з легкістю вираховувати, скільки необхідно вагонів під конкретне відвантаження, який статус виконання контрактів, який план відвантаження по днях та АРМи на Укрзалізниці. Тобто в додатку буде повністю відображатися процес ведення контракту спеціалістом комерційної логістики, де він бачитиме і зможе проконтролювати ризики невиконання контракту.

В кабінеті можна буде перевірити, чи достатньо в компанії транспортних засобів на відвантаження, які є альтернативні варіанти по перевізниках, та які у них ставки. Також спеціалісти зможуть з легкістю отримати аналітику відносно план-факту виконання контракту», – додає Вікторія Харченко,

Спеціалісти команди AgriChain продовжать і надалі роботу над удосконаленням додатка AgriChain Logistic. І вже мають список доопрацювань до кінця поточного року та на наступний рік. Про їхні плани і успіхи ми вас обов’язково повідомимо у наступних матеріалах.



Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: