НОВИНИ

В Україні названо, чому висока кислотність ґрунтів знижує якість врожаю

14.12.2020 16:02
fod2

Агрохімічна якість ґрунту та ріст рослин дуже тісно пов’язані з рН. Занадто низький (4,0 ˂) або занадто високий (9,0 ˃) рівні рН на рослини діють дуже негативно. Зокрема, значно погіршується якість овочевої продукції. Про це повідомили науковці Сумського національного аграрного університету під час науково-практичної конференції, пише agronews.ua.

Формування та живлення рослин в більшій мірі залежить від показника кислотності та лужності ґрунтів. Так, у надмірно кислих ґрунтах залізо, алюміній та марганець стають дуже легкими до засвоєння та згубно діють на рослини своєю концентрацією.

Висока кислотність ґрунтів згубно впливає на діяльність мікроорганізмів, які важливі для розкладання гною, торфу та інших органічних сполук.

У дуже лужних ґрунтах навпаки спостерігається пригнічення доступності елементів бору, заліза, фосфору, міді та більшості мікроорганізмів.

При недотриманні оптимального рівня рН, що потребують рослини, знижуються не тільки показники врожайності, а й страждає якість продукції.

Для багатьох рослин найкращий рівень рН дорівнює 6–6,5. Оптимальний рівень реакції ґрунтового середовища більшість поживних сполук лишає у доступній формі для рослин та покращується розвиток рослин.

На сьогоднішній день українські виробники виготовляють безліч тестів для визначення рН рівня ґрунту як для дому, так і для великих господарств. Ці тести дуже легкі у використанні та підходять для вимірювання рН хоч на городі, хоч на полях.

Також на сьогоднішній день легкодоступними є лакмусові індикатори. За допомогою лакмусового паперу можна просто виміряти рН. Ці індикаторний лакмусовий папір дозволяє виміряти кислотність від 1 до 14. Принцип дії індикаторних тест-смужок дуже простий, але є достатньо ефективним. Не дивлячись на свою достатньо низьку вартість, ці смужки мають високу точність аналізу.

Зараз український ринок дуже багатий на експрес тести для изначення рН рівня ґрунтів у домашніх умовах як для малих, так і для великих господарств. Такі тести дозволяють визначати якість ґрунту без зайвих затрат та допомагають вчасно покращувати характеристики цього самого ґрунту, щоб покращити рівень врожайності.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: