НОВИНИ

Названо, що заважає підвищити якість українського товарного молока

13.03.2020 11:32
_109895866_milkcow

Поспішне підвищення масової частки жиру та білку у молоці на рівні 4 і 3,4% відповідно, знизить прибутковість ферм приблизно на 12-14%. Таку думку висловив Юрій Сівов, директор КЦ АВМ, Daily Global Experts під час ХІІІ міжнародного молочного конгресу, передає пресслужба організаторів.

«Чи можуть корови голштинської породи виробляти молоко із показниками жиру — 4%, білка — 3,4%? Звичайно так. Питання в іншому, якщо ми зараз це зробимо прибутковість ферм впаде приблизно на 12−14%, а ми до цього точно не готові. Якщо забути про хитрі формули розрахунку вартості молока, то фактично виробникам платять за 2 показники — за кількість жиру і білку. Якщо вартість за жир і білок підніметься відповідно тим показникам, які запропоновані новим стандартом — ніяких питань нема. Але якщо залишиться на тому ж рівні, то прибутковість виробників молока зменшиться», — вважає Сівов.

На думку фахівця, до впровадження нових стандартів потрібно підійти помірковано. Більшість ресурсів, зокрема енергетичних, пластичних, витрачається на 3 компоненти у молоці: жир, білок, цукор.

«Коли виробляється молоко із низькими показниками жиру і білку, то в ньому більше цукру, за який не платять. Тому однозначно досягати цих стандартів треба, але ми ще не готові», — пояснює експерт.

Жирність молока фактично залежить від того наскільки перетравна клітковина у раціоні корів. Для цього Україні потрібно ще попрацювати із кормовиробництвом.

«Поки на господарствах не навчаться заготовляти силос, то молока в Україні не буде», — додає Юрій Сівов. Нагадаємо, на думку експертів, виробникам молока необхідні програми держпідтримки мінімум на 5 років.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: