АГРОРЕГІОНИ

Всеукраїнська асоціація громад провела дослідження щодо потреб громад під час війни

27.05.2022 14:34
16439902_303

Громади, які потерпають від війни або нещодавно звільнені з-під рашистської окупації, мають значно менше звʼязків із закордонними партнерами. Забезпечення їх життєдіяльності суттєво залежить від ОВА та від сприяння з боку профільних асоціацій, таких як Всеукраїнська асоціація громад. Про це свідчить опитування ОМС, яке провела ВАГ у період з 19 по 24 травня. Повідомляє пресслужба ВАГ, пише agronews.ua.

Анкети було надіслано на вибірку із 73 органів місцевого самоврядування: 31 – це ті, хто потенційно мають можливості допомагати (це ОМС громад із західних областей України), а  42 – ті, яким першочергово потрібна допомога (це ОМС громад з дев’яти регіонів, які зараз знаходяться чи раніше знаходилися у зоні бойових дій або в окупації). Отримано 55 анкет: 31 від ОМС із західних регіонів та 24 – від ОМС громад, які потерпіли чи продовжують потерпати від війни.

Для громад, які потерпіли та/чи продовжують потерпати від війни, окрім традиційних видів допомоги (харчі, медикаменти, засоби гігієни та речі першої потреби), першочергово також необхідні: 

  • будівельні матеріали для відновлення інфраструктури
  • також консультативна/методологічна підтримка діяльності ОМС
  • будівництво модульних будинків для сімей
  • встановлення сонячних батарей, генераторів для енергетичної незалежності
  • відновлення енергопостачання, дорожнього покриття, автобусного сполучення 
  • оновлення техніки, в тому числі комп’ютерної 
  • допомога вразливим групам населення 
  • допомога з обробітком земель 

Опитування здійснено в рамках ініціативи Всеукраїнської асоціації громад “Згуртовані громади”, що підтримується Програмою USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО

Ініціатива спрямована на підтримку життєдіяльності громад та сприяння економічній активності в громадах під час війни. Метою ініціативи є згуртування громад через побратимство, партнерство, взаємодопомогу – заради Перемоги у війні та післявоєнної відбудови України. 

Ідея опитування виникла у ході обговорення задачі комунікації з ОМС щодо того, які у них є потреби або можливості щодо взаємодопомоги та партнерства. Ідея онлайн-анкетування полягала у тому, що через опитування можна швидше отримати інформацію від більш широкого кола ОМС, при тому в більш структурованому вигляді – таку, яка піддається аналізу та узагальненню. 

Метою опитування є виявлення потреб та/чи можливостей громад щодо взаємодопомоги – продуктами, речами першої потреби, послугами, фаховими порадами тощо. 

Результати опитування будуть використані для налагодження та підвищення ефективності адресних взаємозв’язків між громадами задля підтримки життєдіяльності громад у складних умовах воєнного часу, сприяння партнерству, побратимству українських громад між собою та з громадами інших країн, пошуку додаткових ресурсів для надання необхідної допомоги громадам. 

Детальні результати анкетування у додатку.

Нагадаємо, в Україні запустили проект щодо допомоги постраждалим громадам від дій окупантів. Всеукраїнська асоціація громад спільно з USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО запустила ініціативу «Згуртовані громади», мета якої допомогти постраждалим від широкомасштабного вторгнення рашистів містечкам і селам України.



Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: