НОВИНИ

В Україні попит на спаржу перевищує пропозицію

28.08.2024 13:10
В Україні попит на спаржу перевищує пропозицію

Попри те, що сфера овочівництва в Україні активно розвивається завдяки підприємцям-ентузіастам, серед різноманіття культур досі є такі, де попит перевищує пропозицію. Спаржа (аспарагус) належить саме до них. Про це повідомляє techhoriculture, пише agronews.ua.

Хоч цей овоч не дуже впізнаваний, однак уже кілька років поспіль на українському ринку наявний дефіцит цієї культури. Вочевидь, річ у тому, що наразі в Україні її вирощують досить небагато. Але такий стан речей варто змінювати, впевнений міжнародний експерт зі зберігання плодоовочевої продукції Павло Булгаков. Уже близько десяти років фахівець активно цікавиться аспарагусом та успішно його вирощує. За цей час впевнився, що такий бізнес може бути цілком успішним.

Павло Булгаков – визнаний в Україні фахівець зі зберігання овочів. Обсяги, з якими він нині працює, суттєві: скажімо, цьогоріч експерт супроводжує понад 80 тисяч тонн овочів. Ну а його перше «знайомство» зі спаржею відбулося у 2013-му, коли цей овоч на зберігання у сховище на 50 тисяч тонн привіз власник господарства «Gourmet з Любимівки» Йохан Боден.

“Тоді я взагалі не знав, що це таке. Натомість у господарстві Йохана Бодена вже повним ходом вирощували цей овоч. Наразі в цьому господарстві найбільші в Україні площі аспарагуса – близько 100 гектарів. На жаль, зараз це господарство перебуває в окупації. Саме відтоді я зацікавився спаржею. Експериментував зі зберіганням, вивчав цю культуру, згодом почав вирощувати. Я родом із Каховки, маю там власну ділянку. Після вторгнення сам перебував в окупації півтора місяця. Коли ж виїхав звідти, запропонував компанії Field Group, із якою працював у сфері зберігання, вирощувати спаржу”, – розказує експерт.

Павла Булгакова дуже зацікавила культура, популярність якої набувала розмаху. Адже, на відміну від України, світ уже давно прийняв аспарагус до переліку улюблених овочів. Відтак його активно вирощують у багатьох країнах на різних континентах. Нині беззаперечним лідером з вирощування цієї культури є Китай, де спаржа висаджена на 65 тис. гектарах. У США на аспарагус також є чималий попит, тож ним засаджено близько 58 тис. гектарів.

Приблизно такі ж площі – 60 тис. гектарів – аспарагус займає у країнах Європейського Союзу. Натомість в Україні ця культура поширена значно менше. Зараз у різних регіонах нашої країни аспарагус росте лише на 500 гектарах, якщо враховувати навіть невеликі ділянки, причому п’ята частина з них – на землях, які перебувають під окупацією, розповідає Павло Булгаков.

“Торік в Україні був дефіцит спаржі, тож найнижча гуртова ціна становила 200 гривень. Тому, якщо говорити з бізнесової позиції, то за врожайності 6 тонн із гектара і витратах на живлення, захист та догляд 200 тисяч гривень на гектар можна зрештою отримати близько мільйона гривень чистого прибутку на гектарі. Це варто взяти до уваги, бо зараз у нас є куди розвиватися – і за площами, і за споживанням цього овочу. Бо, скажімо, у Німеччині, населення якої становить близько 80 мільйонів, аспарагусом засаджено близько 26 тисяч гектарів площ. Натомість в Україні досить багато людей навіть не знають, що це за овоч, як і з чим його споживати”, – зазначає фахівець.

Підрахунки засвідчують, що для початку такого бізнесу в гектар насаджень аспарагуса потрібно інвестувати близько 33 тис. євро. Це за підземного краплинного зрошення та вищого класу саджанців, які будуть давати врожай вже із наступного року після висадки.

Попри чималі вкладення, прикметною особливістю цієї справи є швидке повернення вкладених коштів. За умови хорошої врожайності, «відбити» інвестоване можна впродовж двох урожайних років. Наступні дванадцять років підприємець може працювати, маючи стабільний прибуток, розповідає Павло Булгаков.

Торік у компанії Field Group, із якою співпрацює фахівець, висадили 8 гектарів спаржі. На 6,5 гектара там облаштоване підземне зрошування, ще на 1,5 гектара – поверхневе. Площі мають намір розширювати й надалі. Цьогоріч аграрії запланували висадити ще 13 гектарів спаржі. Водночас Павло Булгаков розпочав супровід ще чотирьох господарств із загальною площею запланованих насаджень аспарагуса 10 гектарів.

На полях компанії Field Group, зараз вирощують десяток гібридних сортів спаржі. Деякі з них поки що лише вивчають та «придивляються» до їхніх особливостей і характеристик.

До слова, нещодавно в Україні зареєстрували три нових гібридних сорти аспарагуса. Guelph Eclipse – високоврожайний сорт, який вивели канадські селекціонери. Він оптимальний для вирощування в помірному та прохолодному кліматі. Guelph Equinox – ще один ранній високоврожайний та стійкий до хвороб сорт від канадських фахівців. Guelph Millennium – високопродуктивний пізній сорт із якісними пагонами, ідеальний для вирощування в умовах помірного клімату.

“Це дуже потужні гібридні сорти, які дають рівні за довжиною, дуже якісні плоди. Збирати врожай на полях, засаджених за інтенсивною технологією, можна до 18 років поспіль, а в Україні – і до 25 років. Цим ми, до слова, і відрізняємося від європейців, бо там урожай спаржі з поля із звичайних гібридів збирають не довше як 8 років – з огляду на досить високу вартість оренди землі та людської праці. Натомість у нас такі гібриди експлуатують до 15 років. Для них важлива висока ефективність насаджень. Натомість українська спаржа має потужний експортний потенціал, оскільки ручна праця в нас значно дешевша, аніж у ЄС. Тож коли виробники задовільнять внутрішній попит, є сенс «поглянути» й за кордон”, – зауважує фахівець.

Вважається, що спаржа – культура, яка краще росте на легких ґрунтах. Однак це передусім стосується білої спаржі. Натомість зелену та фіолетову цілком можна вирощувати й на важчих ґрунтах. Важливо дібрати оптимальний гібридний сорт, висадити його за правильною схемою і надалі дотримуватися потрібної технології поливу, підживлення та захисту.

“У тому, що підживлення та полив – це важливі чинники врожайності, впевнився на власному досвіді. Маю ділянку на Черкащині, де росте 6,5 гектара аспарагуса. Насадження там поділені на три більш-менш рівні зони, кожна з яких має особливості. Свого часу там була болотиста місцевість, яку згодом висушили. І тепер ґрунт на кожній із ділянок має свої особливості. Однак завдяки правильному поливу та підживленню вдається зрештою отримувати більш-менш рівномірний урожай”, – каже Павло Булгаков.

В Україні вирощують білу, зелену та фіолетову спаржу. Зелена спаржа росте й дозріває над землею, біла – під ґрунтом. Для того, щоб зібрати білі стебла, насадження накривають гребнем. Натомість фіолетова спаржа набуває особливого кольору під час термообробки. У складі аспарагуса багато антиоксидантів, вітамінів А, Е, фолієвої кислоти. Спаржа містить і важливі для організму мікроелементи – калій, мідь, цинк, фосфор.



Перегляди: 43
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: