НОВИНИ

В Україні більшість малих агровиробників позитивно оцінюють стан свого бізнесу

16.03.2023 08:15
В Україні більшість малих агровиробників позитивно оцінюють стан свого бізнесу

Більшість малих агровиробників України наразі позитивно оцінюють стан свого бізнесу попри наявні труднощі. Про це свідчать дані опитування малих фермерських господарств (земельний банк від 5 до 100 га), проведеного Українською Радою Бізнесу у співпраці з Help – Hilfe zur Selbsthilfe в Україні. Про це повідомляє АПК-Інформ, пише   agronews.ua.

Всього було опитано 400 респондентів з усіх регіонів України, які переважно займаються вирощуванням зернових культур (59,75% респондентів), овочів та ягід, садівництвом.

«У цілому стан свого бізнесу як добрий та задовільний оцінюють відповідно 21,25% та 50% респондентів. Водночас 20,75% фермерів вважають його незадовільним, а 8% – критичним», – вказується в повідомленні.

Тим не менш основним викликом є стабілізація та утримання показників діяльності на поточному рівні, враховуючи всі наявні в них проблеми, серед яких основними є:

  • недостатність кваліфікованих працівників;
  • слабкий захист прав власності та рейдерство;
  • проблеми в розрахунках з торговими мережами;
  • ризики, пов’язані з можливістю відімкнення електроенергії;
  • непередбачувані дії держави, постійні зміни законодавства.

80% фермерів потребують допомоги в різних її форматах, так у 78,3% є потреба у фінансовій допомозі від кредитних установ чи донорських програм. Крім того, фермери шукають консультаційних порад від експертів у таких питаннях, як: фінанси та інвестиції, постачання та збут, пошук партнерів та побудова відносин з владою.

«У короткій чи середньостроковій перспективі 43% опитаних фермерів ставлять перед собою мету зберегти поточний стан справ у господарстві, напрямок на розвиток у майбутньому передбачається у 28% опитаних, а 26% заради мінімізації своїх збитків планують згорнути напрямки своєї роботи», – додається в дослідженні.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: