НОВИНИ

У Франції представлять чотири вина з флагманського сорту України

10.10.2024 17:15
У Франції представлять чотири вина з флагманського сорту України

Буквально через кілька днів, а якщо точніше, – 14-18 жовтня відбудеться подія планетарного масштабу: винний світ святкуватиме 100-річчя найвпливовішої галузевої організації – International Organisation of Vine and Wine. Ювілей OIV відзначатимуть у Франції, в Діжоні, в рамках 45-го Всесвітнього конгресу виноградарства та виноробства та 22-ї Генеральної асамблеї. Про це повідомляє drinks+, пише agronews.ua.

Україна, яка нещодавно повернула членство в цій поважній організації, одержала дуже почесну квоту на представницький івент під час видатного професійного форуму у Франції  дегустацію – чотирьох українських вин з флагманського сорту Одеський Чорний. Історичний тейстинг відбудеться в розпал святкових подій – 16 жовтня о 14.30 в Діжоні.

Представити такій спільноті вина своєї країни – то унікальна можливість, яку цінують амбасадори територій навіть найрозвинутішого виноробства. Отже для України, ще й під час війни – це виклик. Щоб обрати зразки, які розкриють світовим експертам найкращі риси нашого флагманського Одеського Чорного, Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з громадською спілкою «УКРСАДВИНПРОМ» провели загальнонаціональну дегустацію вин з сорту Одеський Чорний.

На запрошення організаторів взяти участь у цій історичній події, на жаль, через складну обстановку в країні, відгукнутися змогли не всі, але склався поважний кворум.

До дегустаційної комісії увійшли:

  • Ігор Гриник, в.о. першого віце-президента НААН України  – голова комісії;
  • Наталія Бурлаченко, заступник голови ГС «УКРСАДВИНПРОМ», –  секретар.

А також безпосередньо дегустатори:

  • Володимир Печко (голова ГС «УКРСАДВИНПРОМ»);
  • Наталія Благополучна (засновниця школи сомельє «Майстер-клас»);
  • Ярослав Ющенко (заступник директора Ukrainian Wine and Spirit School APP WSET in Ukraine);
  • Ольга Тодорюк (головний редактор журналу Drinks+, постійна суддя MUNDUS VINI – Grand International Wine Award, Winlovers Wine Awards (Hungary), Concours Mondial de Bruxelles);
  • Ірина Вітка (Міністерство аграрної політики та продовольства України);
  • Віктор Костенко (старший науковий співробітник інституту садівництва НААН), Олександр Луканін (професор виноробства);
  • Олександр Литовченко (головний науковий співробітник інституту садівництва НААН, професор виноробства);
  • Юлія Макарчук (експерт з виноробства, помічник голови комісії);
  • Єгор Бєлов, шеф-сомельє готелю InterContinental Kyiv.

Оцінювання зразків для представлення на Генеральній асамблеї OIV проводилася за 100-бальною шкалою – згідно офіційним правилам Міжнародної організації виноградарства і виноробства. Ця система є однією з найбільш авторитетних та визнаних на міжнародному рівні. Вона дозволяє всебічно проаналізувати кожне вино, щоб надати максимально об’єктивну та комплексну оцінку. 

Враховувалися такі аспекти: зовнішній вигляд  (прозорість, колір та чистоту вина; аромат оцінюється на основі його інтенсивності), складності та якості (включає баланс, довжину смаку та гармонію). Загальне враження формується як підсумок усіх попередніх елементів.

Тож продегустували 18 зразків від 14 виробників з різних регіонів України, а саме – Одеської, Миколаївської, Житомирської, Чернігівської, Херсонської тощо. Можливо, представленість могла бути і більша, з огляду на рівень міжнародного заходу, для якого обирали амбасадорське вино. Але, враховуючи складні реалії охопленої війною України, а також певну інерцію нашої виноробної галузі, одержана цифра – цілком репрезентативна. І за це також – респект організаторам.

За результатами оцінки для історичної лінійної дегустації на світовому форумі OIV було обрано чотири вина з сорту Одеський Чорний: Winery Mon Crafto 2023, Винний дім Гігінеішвілі – Gigi Wine 2022 (Вінницька обл., с. Корделівка ), BIG WINES BIG ART 2021 (Одеська обл.), Виноробня Марьяна Шевченка 2020 (Одеська обл., м. Біляївка).

Також до Діжону делегувався один особливий зразок, який представить додаткові можливості сорту від ННЦ “ІВіВ ім. В.Є. Таїрова”, – унікальне лікерне десертне вино «Таїровське Соборне» 2021.



Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: