НОВИНИ

Стало відомо, як підвищення податків в Україні вплине на економіку

28.09.2024 14:10
Стало відомо, як підвищення податків в Україні вплине на економіку

Підвищення податків, яке планується в Україні, матиме комплексний ефект для економіки і навіть стимулюватиме економічну активність. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний в інтерв’ю Forbes Ukraine, повідомляє Уніан, пише agronews.ua.

“Буде комплексний ефект. Ми його оцінювали, принаймні більша частина тих пропозицій, які зараз підтримані парламентом, окрім, звісно, додаткового податку на прибутки банків, вже були враховані в нашому липневому макропрогнозі з точки зору ефектів і впливу на інфляційну динаміку”, – сказав він. 

За словами Пишного, найбільший вплив на економіку мало би підвищення ПДВ, проте воно наразі не розглядається. Решта ефектів від запланованого підвищення податків доволі помірні з точки зору економічної активності.

“Зараз скажу, можливо, дивну річ, але за рахунок фіскального пом’якшення всі ці додаткові вилучення потім повертатимуться в українську економіку у вигляді відповідного фінансування, яке уряд буде робити. Вони до певної міри навіть стимулюватимуть економічні процеси і економічну активність. Через це ми не бачимо наразі якогось критичного стримуючого ефекту”, – зазначив горлова НБУ.

Що стосується проінфляційного впливу, то, за словами Пишного, він вже врахований і наразі не матиме додаткового негативного і небезпечного ефекту.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: