НОВИНИ

Стало відомо, скільки українці витратили на імпорт овочів

03.01.2024 15:19
Стало відомо, скільки українці витратили на імпорт овочів

З березня 2022 р. по серпень 2023 р. українці витратили на імпорт овочів більше ніж удвічі більше, ніж за аналогічний період до війни. Про це в огляді журналу «Садівництво по-українськи» висловив аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit, міжнародний консультант ФАО Євген Кузін.

«Найбільше зростання імпорту спостерігається для помідорів, огірків та цибулі. Частка імпорту помідорів в Україні перевищила 50%, огірків — третину, а цибулі — 30%», — зазначив експерт.

За його інформацією, одночасно в Україні стартував процес заміщення окупованих овочевих плантацій. Однак, , цей процес просувається дуже повільно. Виробники зосереджуються на окремих чинниках, ігноруючи інші.

«Багато виробників орієнтуються тільки на ціни минулого сезону, забуваючи про те, що ціни на овочі можуть змінюватися протягом сезону зберігання. Так, за останні шість сезонів ціни на овочі не лише не зростали, а й у деяких випадках знижувалися», — додав Євген Кузін.

Другий важливий чинник, на який не звертають увагу виробники, це світовий ринок. Наприклад, ціни на цибулю були високими не лише в Україні, а й у всьому світі. В Україні — через втрату південних плантацій, у ЄС — через посуху. З Євросоюзу в Україну цибуля також потрапляла за високими цінами, ще більше підвищуючи ціни на українському ринку.

«Тож ціна в Україні не завжди підвищується через внутрішні чинники — треба звертати увагу і на глобальні. Наприклад, нині ціни на цибулю в Україні знизилися, але вони знизилися в основних країнах світу. Так, одним із головних чинників буде ціна в Польщі — там знизилося виробництво. І вже тепер на польському ринку є цибуля з Центральної Азії», — наголосив експерт.

Далі аналітик EastFruit малює такий можливий розвиток подій: ціна в Україні почне підвищуватися, і тоді цибуля з Центральної Азії через Польщу заїде в Україну. Або другий варіант: ціна в Польщі починає підвищуватися, і з’являються цікаві можливості для українського експорту. Звісно, якщо дозволить якість української продукції у сховищах, уточнює Євген Кузін.


Перегляди: 64
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: