ВАЖЛИВО

Чому врожай озимини у цьому році під загрозою: чи винна погода

13.05.2024 11:17
обкладинка

Автор продукту та президент компанії ЯРОС Олександр Чернецький в агроблозі для agronews.ua розповів чому врожай озимини у цьому році під загрозою та чи винна в цьому погода.

На сьогоднішній день ми бачимо новини стосовно критичної ситуації з озимою пшеницею, озимим ячменем. Рослина почала кидати колос в незвичній манері, тобто ще не наростив вегетативну масу. І висновки, які зазначаються – це погодні умови (зміна клімату, потепління), а в якості можливого рішення – співпраця з науковою спільнотою щодо виведення нових сортів культур, адаптованих до сучасних кліматичних умов. 

Стосовно цієї ситуації ми доходимо іншого висновку. У цьому матеріалі я  поділюсь нашими дослідженнями та розкажу, як справи у наших клієнтів, які мають аналогічні погодні умови.

Основи, які дозволяють вийти за межі звичного мислення

У дитинстві я любив їздити з татом, коли він обстежував поля. Він був головним агрономом у господарстві на Київщині – 3600 га. І він в той час дав мені багато важливих уроків, які запам’яталися на все життя, і які стали мені зрозумілими у процесі моєї роботи та досліджень, що ми проводимо у нашій компанії. 

Один із таких уроків був наприкінці червня/початку липня – у жарку посушливу погоду. Дощів не було на той момент дуже давно, польові дороги були наче камінь. І коли ми йшли по цій дорозі, він сказав: «Ти дивись, бачиш твердо? Як ти думаєш, як це можна розрихлити?» Я почав давати варіанти, виходячи зі своїх знань на той момент – пропонував застосування техніки. Тобто я пішов шляхом розвитку логічного мислення та знань, які я мав на той момент. Але він мені дав зовсім інший інструмент. 

Ми пішли з ним на поле, де ситуація була зовсім інша – де господарство було доглянуте, де спеціалісти були на своїх місцях, тому на цьому полі ситуація була інша. Він взяв двома руками пригоршню рихлого ґрунту і висипав на дорозі, потім трохи розрівняв зі словами: «Дивись, якщо цей рихлий ґрунт залишити на цьому камені, він з часом почне розрихляти той камінь, який під ним.» Звісно, камінь – це утрамбована земля на дорозі. І навіть такий ґрунт можна змінити без рихлення, і з часом я в цьому переконався.

Як зазвичай підходять до вирішення проблеми

Я хотів би акцентувати, що на сьогоднішній день ситуація у сільському господарстві дуже нагадує мені цей приклад: коли переважна кількість аграріїв напряму стикнулася з проблемою ущільнення ґрунту, і починає вирішувати питання на базі традиційних знань і навиків. А це – величезні витрати, тому що це шлейф техніки, це шлейф спеціальних знарядь, а також величезні витрати на паливо, робочі години і т.д. 

А існує отакий приклад, який мені в дитинстві презентував батько: тобто є інструменти природи, які з цією задачею справляються значно краще, ніж наша логіка. Але їх потрібно знати, їх потрібно використовувати. І сьогодні я стверджую, що такі технології існують – які з задачею справляються набагато ефективніше. Вони в рази дешевші, а ефект від них зберігається набагато довше. 

Коли говорять про те, що ми маємо «не таку погоду», я з відповідальністю заявляю, на основі власного практичного досвіду, що основна проблема сьогодні – глибинна проблема водно-повітряного режиму ґрунту. Саме він показує, скільки у ґрунті води і скільки у ґрунті повітря. А у твердому ґрунті повітря практично немає.

В чому реальна причина ранніх жнив на основі наших спостережень і знань

На сьогоднішній день ще нерозвинене як треба стебло озимини змушене викидати колос, тому що знаходиться в стані стресу. Коли рослина на генетичному рівні відчуває скору загибель, тому що не зможе в таких умовах далі розвиватись, у неї запускається природна програма збереження виду. Тому і озимина відразу починає колоситься для того, щоб продукувати хоч якесь насіння і щоб таким чином зберегти вид. Це закон природи.  

І така ситуація не тільки на півдні, хоча в опублікованих статтях у ЗМІ мова йшла про південні регіони. Таку ситуацію ми спостерігаємо і на Тернопільщині, на Вінниччині, на Київщині, і на Черкащині, і на Дніпропетровщині – коли низька пшениця викидає колос. В усіх цих регіонах ця ситуація спостерігається в низинах – там, де ґрунти схильні до запливання. І причиною стало те, що  цієї зими-весни рослина не зберегла кореня. Вона не змогла його зберегти, тому що їй не вистачило повітря в ущільненому ґрунті. При тому що з вологою у тих регіонах, де ми проводили обстеження полів, все було в нормі, а причина була якраз з недостатністю повітря.  

Коли йшло наростання температур, спочатку ґрунт по структурі своїй став як ґлей, тому що в ньому не було повітря, а потім цей «ґлей» при швидкому наростанні температур, перетворився на камінь. (Наслідки цього легко було побачити: поставивши рослину на відрощення, на жаль, цей метод практично не використовується). Рослина почала нарощувати кореневу систему навесні заново. І ця коренева система не встигла розвинутися, тому що в неї було мало часу через несприятливі умови у ґрунті. І скільки б аграрії не давали туди мінерального живлення, цим ситуацію виправити неможливо. 

Проблема ущільнення ґрунту та шлях вирішення  

На початку квітня до нас звернулись аграрії з Дніпропетровщини: вони викопали рослини і прислали нам фото із питанням: «Що можна зробити?» Знову-таки, там була проблема розвитку кореневої системи. Видно, що кореня немає (він може бути візуально, але це не повноцінна коренева система). Ситуацію нам вдалося виправити, і на сьогоднішній день там зовсім інша озимина, тому що якраз добавилось три-чотири тижні вегетації.

C:\Users\User\Desktop\ПРО ПРИЧИНИ РАННІХ ЖНИВ ТА ЯРОС\1.jpg
C:\Users\User\Desktop\ПРО ПРИЧИНИ РАННІХ ЖНИВ ТА ЯРОС\2.jpg

Тому стверджую, що проблема на сьогоднішній день у водно-повітряному режимі. І варто звернути увагу саме на ґрунти. Ніякі сорти, які б вони не були, навіть виведені під зміни клімату, не вирішать проблему. Тому що будь-якому сорту, будь-якій рослині потрібне повітря і потрібна волога у зоні кореня. Тому ґрунт в рослинництві має визначальну роль.

Можна обрати тривалий шлях рихлення, а можна звернути увагу на інші технології

Дванадцять років тому я звертався до виробничників і говорив, що треба звернути увагу на ґрунт, тому що впремося у цю проблему. На сьогоднішній день вперлися. Так от, є технології, які дозволяють «рихлити» ґрунт за 1-2 роки. Зокрема, ця технологія якраз та, над якою ми працювали більше двадцяти років. На сьогоднішній день у наших клієнтів, наших партнерів, які використовують технологію ЯРОС чудова пшениця, чудова озимина.

Тобто сьогодні, коли ставиться питання розпушування ґрунту, потрібно розуміти, що механічні засоби не вирішать проблеми, тому що саме рихлення не змінює ґрунт. Наприклад, вертикальне рихлення, воно створює умови для відновлення мікроорганізмів, і у такий засіб ситуацію можливо змінити за 3-5 років, при умові що  там є мікроорганізми або хоча б метаболіти, і вони почнуть потихеньку відновлюватися. Але на це підуть роки і величезні капіталовкладення. 

А є  інша технологія. Прикладом того є поля наших клієнтів на сьогоднішній день.



Перегляди: 2698
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: