НОВИНИ

Стало відомо, чому в Україні подешевшали кавуни

09.07.2024 10:09
Стало відомо, чому в Україні подешевшали кавуни

Ціни на кавуни у 2024 році є значно нижчими порівняно з минулорічними. Зниження ціни на популярну баштанну культуру порівняно з 2023 роком має низку причин. Про це повідомляє 24 канал, пише agronews.ua.

Керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Львова Тетяна Попович говорить, що ціни на кавуни в 2024 році є значно нижчими порівняно з 2023 роком. Станом на сьогодні мінімальна ціна кавунів становить 23 гривні за кілограм, що на 15 – 20% нижче, ніж минулого року в цей же період. Ціни на українських ринках також коливаються у межах 18 – 25 гривень.

Сезон кавунів в Україні розпочався на кілька тижнів раніше, ніж торік, але поки великим гуртом продукцію відпускають поодинокі господарства. Так, сьогодні основні продажі кавунів відбуваються за ціною 20 – 26 гривень за кілограм (0,49 – 0,64 долара за кілограм), при цьому обсяги пропозиції наразі досить незначні.

Відпускні ціни на кавун з поля Закарпаття становлять 18 – 20 гривень за кілограм. У Закарпатті відмінний врожай завдяки сприятливим погодним умовам, що призвело до зниження цін на продукцію.

В Одеській області відпускні ціни на кавуни варіюються від 19 до 21 грн за кілограм. Регіон збільшив площі під кавунами, що призвело до стабільної пропозиції та зниження цін.

Збільшення імпорту та покращення врожаю вітчизняних виробників призвело до зниження цін на кавуни в Україні у 2024 році. Загалом, ціни на кавуни залишаються нижчими порівняно з минулим роком завдяки сприятливим умовам вирощування та збільшенню обсягів імпорту.

Значний обсяг імпортованих кавунів надходить з Туреччини. У 2024 році обсяг імпорту з Туреччини зріс на 10%, що дозволило утримувати ціни на низькому рівні.

Імпорт кавунів з Греції зріс на 8% порівняно з минулим роком, сприяючи збільшенню пропозиції та стабілізації цін на ринку.

  • Кавуни з Одеси 23 – 25 гривень за кілограм
  • З Македонії 25 гривень за кілограм
  • З Молдови 25 – 27 гривень за кілограм
  • З Азербайджану 25 гривень за кілограм
  • З Греції (без кісточок) 40 гривень за кілограм


Перегляди: 54
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: