НОВИНИ

Представники молочного бізнесу назвали 10 проблем галузі в Україні

02.10.2024 14:15
Представники молочного бізнесу назвали 10 проблем галузі в Україні

Представники молочного бізнесу провели першу велику зустріч з міністром аграрної політики Віталієм Ковалем. Сторони обговорили найголовніші проблеми галузі та пропозиції для їх подолання. Про це повідомляє Бізнес Цензор, пише agronews.ua.

Зокрема, молочний бізнес представив міністру десять проблемних питань у галузі.

Однією із головних проблем, на яку молочники закликають звернути увагу нового міністра – це реалізація заходів для зменшення обсягів тіньової молокопереробки.

Як підкреслюють в СМПУ (Спілці молочних підприємств України), тіньове виробництво дуже дошкуляє операторам ринку, які функціонують в офіційному правовому полі, та наносить збитків державі.

Тож, виробники наголошують на необхідності спільних зусиль Мінагрополітики та СМПУ для зменшення “тіні” в молокопереробці. Зокрема, бізнес пропонує стимулювати постачання молоко-сировини на офіційну промпереробку, провести ревізію наданих експлуатаційних дозволів, скасувати мораторій на проведення перевірок Держпродспоживслужбою операторів ринку молоко-сировини та молокопродуктів.

Також пропонується реєструати в ДАР виробників молоко-сировини та молокопродуктів (окремими реєстрами) та відображати у ньому операції з придбання сировини та її переробки.

Крім того, молочний бізнес закликає посилити протидію фальсифікації молочної продукції. Знову ж таки, цьому можуть сприяти скасування мораторію на проведення перевірок Держпродспоживслужбою операторів ринку.

Водночас міністерство спільно зі Спілкою молочних підприємств можуть ініціювати зміни до законодавства щодо підвищення відповідальності за порушення технологій виробництва молочної продукції, а також обмежити участь недобросовісних постачальників харчів у публічних закупівлях молочної продукції.

Також підприємства закликають Міністерство аграрної політики працювати над продовженням режиму вільної торгівлі між Україною та ЄС у контексті молочної галузі.

Водночас необхідно працювати над відкриттям нових ринків збуту молокопродуктів. Зокрема, великий інтерес становлять такі країни як Канада, США, Чилі, Індонезія, країни Африки.

В СМПУ переконані, що влада та бізнес можуть спільними зусиллями забезпечити сприятливі умови постачання молокопродуктів на зазначені ринки.

З огляду на дефіцит молока та падіння кількості поголів’я корів молочний бізнес закликає Мінагрополітики разом сформувати програмний документ щодо розвитку молочного скотарства в Україні.

У цьому контексті має бути проведена інвентаризація змісту Концепції Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва до 2033 року та Плану заходів щодо її реалізації.

Для вирішення цих проблем також важливо знайти можливості для відновлення державної фінансової підтримки розвитку молочного скотарства.

Бізнес закликає уряд хоча б частково відновити окремі інструменти бюджетної підтримки, які використовувались у 2021 році та які очікувалися у 2022 році. Зокрема, йдеться про компенсацію частини вартості племінних корів та виплату бюджетної дотації за забезпечення приросту поголів’я.

Крім того, галузь потребує максимального залучення коштів донорів для стимулювання розвитку сімейних молочних ферм та “обілення” ринку.

Ще однією необхідністю бізнес називає підвищення рівня фінансового, насамперед кредитного, забезпечення молокопереробних підприємств. Це допоможе їм уникнути кризи ліквідності та провести технологічне переоснащення виробництва. Останнє – важливе з урахуванням євроінтеграційних вимог.

Зокрема, молочні підприємства закликають разом шукати можливості для збільшення ліміту кредитування за програмою Доступних кредитів “5-7-9”.

Також бізнес просить запустити спільний проєкт щодо відновлення статистики обсягів виробництва молокопродуктів. Це дозволить і ринку, і владі мати об’єктивну інформацію про обсяги виробництва молокопродуктів.

Водночас молочні підприємства звертаються до Мінагрополітики, щоб врегулювати взаємовідносини між виробниками харчових продуктів та ритейлом – встановити об’єктивні та прозорі строки оплати за поставлений товар.

Ще одним важливим питанням є спільна робота над розробкою та адаптацією вимог до молока та молочних продуктів України у межах їх наближення до європейських стандартів.

Як наголошує виконавчий директор СМПУ Арсен Дідур, українська молочна галузь наразі перебуває у дуже важкому стані і потребує антикризової програми.

“Насамперед державна підтримка має бути зосереджена на збільшенні кількості сучасних молочних ферм, здатних випускати молоко преміальної якості. Під час війни про це не прийнято говорити, але якби з України не виїхали 10 мільйонів громадян, молочна галузь вже не змогла б забезпечити внутрішній ринок через дефіцит виробництва”, – зазначив він під час зустрічі з міністром.

Дідур підкреслив, що сьогодні головне завдання – розв’язати критичну ситуацію зі збільшенням поголів’я корів, а також реформувати виробників молока серед населення у малі сімейні ферми чи такі форми, як молочні кооперативи.

Генеральний директор Ічнянського молокозаводу Валентин Запорощук уточнює, що в Україні промислове виробництво молока становить 3,6 млн тонн, виробництво в господарствах населення – 4 млн тонн. І, на жаль, практично все молоко, яке виробляє населення, вважається несортовим.

“Стандарти Євросоюзу забороняють його використовувати для переробки. Тому ми змушені інвестувати у нові сучасні ферми, які можуть давати молоко належної якості. Я маю 500 корів, але мені треба 3500. Це великі інвестиції. Для цього потрібна державна підтримка. В Євросоюзі компенсують до 50% таких інвестицій. Якби в Україні компенсували 25%, це б вирішило проблему. Потенційно Україна здатна виробляти до 30 млн тонн молока і бути потужним гравцем на європейському ринку”, – запевняє він.

Зі свого боку міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль зазначає, що в процесі інтеграції в ЄС для України відкриваються великі можливості щодо фінансування молочної галузі. Водночас, за його словами, Європейська комісія зосереджуватиме підтримку українського агросектору на невеликих господарствах.

“У Євросоюзу є певні викривлені уявлення про аграрний сектор України. Вони говорять, що не будуть підтримувати галузь, яка складається з 7-8 олігархів. Переконати їх, що це не так – наша мета на переговорах. Як міністр я сподіваюсь, що в авангарді цих переговорів будуть галузеві асоціації”, – наголошує урядовець.

За його словами, ресурс ЄС слід використати, щоб отримати від дрібного та середнього фермера вищу якість молока. Зараз з державного бюджету виплачується 2000 грн на рік за кожну корову, але підтвердити ефективність використання цих коштів складно. Молокозаводи не беруть молоко у малих фермерів, бо воно не належної якості.

Міністр вважає, що Україні слід подумати над тим, щоб використати досвід Польщі та Франції, які обʼєднують у кооперативи по 8 тисяч власників корів.

“Така синергія могла б дати в Україні покращення якості молока. У проєкті держбюджету на 2025 рік на Фонд регіональних проєктів передбачено 25 млрд грн. Ці кошти можуть піти і на створення фермерських молочних кооперативів”, – підкреслив він.



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: