АГРО-БЛОГ

Оприлюднено досвід використання компакторів BEDNAR на українських чорноземах

14.10.2024 15:25
Оприлюднено досвід використання компакторів BEDNAR на українських чорноземах

Сучасне сільське господарство вимагає високоточного та ефективного обробітку ґрунту. Одним з ключових етапів підготовки поля до посіву є якісний передпосівний обробіток.

Компактор SWIFTER SE від BEDNAR FMT – це сучасне рішення, яке дозволяє швидко та якісно підготувати посівне ложе, гарантуючи дружність сходів культури, що прямо впливає на врожайність. Агрегат за один прохід забезпечує рівну поверхню поля, оптимальну структуру ґрунту та збереження вологи, створюючи найкращі умови для проростання насіння.

SWIFTER SE – це широкозахватний передпосівний компактор, призначений для щоденних високопродуктивних задач завдяки робочій ширині від 8 до 12 м. Як і будь-які інші компактори BEDNAR, модель SWIFTER SE також має змінні робочі секції, що відповідають вимогам підготовки ґрунту під конкретну культуру. Включаючи можливість виконання до восьми операцій за один прохід. Однією з переваг SWIFTER SE є незалежне кріплення робочих секцій для ідеального копіювання поверхні поля. Безпечне транспортування агрегату, навіть шириною 12 метрів, забезпечується складанням бокових рам вперед до дишла. Завдяки цьому транспортна ширина складає всього 3 метра.

У високій ефективності компактора BEDNAR SWIFTER SE за різних умов вже переконалися у ПП «Агрон», що розташоване на Тернопільщині. Земельний банк господарства налічує близько 4000 гектарів.

Досвідом використання компактора з нами поділився заступник директора з інженерно-технічних питань Василь Завальський.

20240926 154257

Наше підприємство спеціалізується на вирощуванні широкого спектру культур, серед яких озима пшениця, ячмінь, ріпак, кукурудза, соняшник, соя та гречка. Дотримання сівозміни та застосування сучасних технологій дозволяють нам оптимізувати використання земельних ресурсів та підвищувати врожайність. А переважання чорноземів у структурі наших земельних угідь створює сприятливі умови для вирощування різних культур, – розпочинає розмову пан Василь.

Коли вносите добрива? З основним обробітком під час посіву?

Осіннє внесення добрив – це важливий агротехнічний прийом, який дозволяє забезпечити рослини поживними речовинами на наступний вегетаційний період. Тож залежно від потреб культури ми використовуємо як передпосівне, так і основне внесення добрив.

Чому обрали для себе компактор BEDNAR SWIFTER SE та які роботи ним проводите?

Цей агрегат ми використовуємо для закриття вологи та передпосівного обробітку. Ми працюємо в основному за традиційною технологією обробітку ґрунту, тому SWIFTER у нас готують ґрунт в основному після оранки та глибокого рихлення і роблять це виключно якісно. Використання даних передпосівних компакторів дозволяє нам за один прохід підготувати поле під посів, зберігаючи вологу. Вибір компактора був ретельно зваженим рішенням.

Ми провели масштабну демонстрацію техніки різних виробників, щоб на власні очі оцінити їхню ефективність. Серед учасників демонстрації був і BEDNAR SWIFTER SE 10000. Після детального аналізу якості обробки ґрунту, який забезпечує кожен з агрегатів, наш вибір зупинився саме на BEDNAR. Його результати переконливо довели, що він є оптимальним рішенням для наших потреб. Якість обробки ґрунту за допомогою цього агрегату нас повністю влаштовує.

Ми придбали цей агрегат у ТОВ «Компанія ЛАН» і залишилися дуже задоволені процесом покупки та введення в експлуатацію. Загалом, ТОВ «Компанія ЛАН» – наш давній партнер, у них ми купували вже не одну одиницю техніки. Обслуговування на високому рівні, починаючи від продажу і закінчуючи післяпродажною підтримкою. Мені ще сподобалося, що прямо на сайті BEDNAR є відкритий конфігуратор, де ти сам можеш укомплектувати агрегат під себе, далі просто висилаєш дилеру для прорахунку і маєш готову машину.

Img 9692

Як довго вже працюєте цим агрегатом і яке його загальне напрацювання на сьогодні та яка продуктивність за добу?

Незважаючи на те, що ми використовуємо цю техніку лише 2 роки, вже обробили близько 7500 гектарів та встигли оцінити її високу продуктивність. При цьому на нашому чорноземі на одному компакторі ми поміняли робочі лапи тільки на 7000 га, а на іншому наробіток зараз біля 4000 га і як бачимо вони ще попрацюють.

Загалом у нас два таких 10 метрових компактори SWIFTER SE 10000, а перший такий компактор ще під маркою STROM ми придбали в далекому 2010 році і цей агрегат працює у нас і сьогодні.

За 12 годин роботи ми можемо обробити до 100 гектарів землі, що є дуже хорошим показником для нашого господарства.

Особливістю цих компакторів ще є те, що ми можемо розвертатися в полі не піднімаючи агрегат. Ходимо по навігації через прохід швидко без зупинок.

З якою швидкістю працюєте?

SWIFTER SE 10000 працює для нас цілодобово, дозволяючи оперативно реагувати на зміни погодних умов та оптимізувати процес підготовки поля до посіву. Незалежно від часу доби, якість обробітку ґрунту залишається на високому рівні.

Звичайно, висока вологість може дещо ускладнити роботу, але загалом агрегат демонструє стабільні результати, навіть коли ґрунт стає м’яким, як пластилін. Швидкість роботи коливається в межах 14-16 км/год, що дозволяє нам ефективно обробляти великі площі. Один компактор працює з трактором CLAAS Axion 940, а другий з FENDT 953.

Img 9700

Як справлялися до придбання компактора?

Ми вже мали досвід роботи з іншими агрегатами, але SWIFTER показав себе значно краще. Особливо відчутна різниця при обробці полів після збирання соняшнику.

Наявність переднього котка у цьому агрегаті забезпечує ефективне подрібнення грудок та рослинних решток. Якість подрібнення та вирівнювання в цьому агрегаті дійсно на висоті.

Виділіть кілька основних, на вашу думку, переваг компактора SWIFTER SE. 

Насамперед, особлива конструкція та простота налаштування.

Ну і слід відзначити, що завдяки простій конструкції агрегату, оператор може легко приєднати його та одразу приступити до роботи. Також за рахунок широкого розміщення коліс він дуже зручний при переїздах між полями, впевнено себе веде при транспортуванні.

Поділіться загальними враженнями від роботи з BEDNAR. Чи розглядаєте ще якісь агрегати до покупки?

Ми вже кілька років використовуємо техніку BEDNAR і задоволені її надійністю. За весь час експлуатації не було жодних серйозних поломок, що свідчить про високу якість виготовлення.

20240926 155951

Зараз ми розглядаємо можливість придбання ще ряда агрегатів, що дозволять нам ефективніше виконувати певні технологічні задачі. Впевнені, що ця техніка стане надійним помічником у нашому господарстві.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: